Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Sob Cze 24, 2017 9:01 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: kabel do tv
PostWysłany: Śro Sty 02, 2008 3:30 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 02, 2008 2:51 pm
Postów: 8
Miejscowość: chrzanow
niedawno kupilem kabel do tv (s-video na eurozlacze). jednak obraz wyswietlany na tv jest czarnobialy. czym to jest spowodowane? czy moze jakimis ustawieniami karty graficznej a jesli tak to jakimi czy moze wiekiem tv(ma juz 10 lat). moja karta to radeon 9550 a tv to samsung (model ck3351x)


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 02, 2008 8:45 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Był już podobny temat: >http://telewizor.eu/forum/viewtopic.php?t=115


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 02, 2008 9:47 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 02, 2008 2:51 pm
Postów: 8
Miejscowość: chrzanow
zgadzam sie ale on nie rozwiazuje mojego problemu. co mi daje zdanie konwenter ktory zsumuje te sygnaly. jakie z ktorego pinu moze jakis schemacik.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 02, 2008 11:15 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Sprawdź w menu czy można skonfigurować scarta tak aby działał jak s-video.
Jesli nie ma takiej opcji to nie będzie koloru, bo s-video ma osobno chrominancją, a osobno luminancję.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 6:26 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 02, 2008 2:51 pm
Postów: 8
Miejscowość: chrzanow
facet a moze troche konkretniej. rozmawiasz z laikiem. jakim menu tv czy komputera??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 7:14 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
W menu telewizora, bo telewizor masz podłączony przez scart.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 03, 2008 10:42 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 02, 2008 2:51 pm
Postów: 8
Miejscowość: chrzanow
tylko chodzi o to ze moj tv nie ma zadnego menu. a nie wiesz czy nie mozna jakos polaczyc tych sygnalow luminancji i chrominancji? troche pogrzebalem i znalazlem polaczenie luminancji i chrominancji przez kondensator i wpiecie ich do 20 pinu scarta a mas tych sygnalow zwarcie i wlaczenie w 17 i 13 pin. czy cos takiego zadziala i czy w jakis sposob moze mi np uszkodzic tv??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 12:38 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lis 13, 2007 9:41 pm
Postów: 114
Miejscowość: Kościerzyna
Mogę się założyć że Twój 10-letni telewizor nie ma wejścia RGB w złączu EURO.
S-Video korzysta z PIN-ów EURO 20 i 15 no i oczywiście z masy która jest na pinach 4,5,9,13,14,17,18,21.
Najwidoczniej Twój TV nie ma PIN-u 15 i dlatego nie ma koloru.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 12:42 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lis 13, 2007 9:41 pm
Postów: 114
Miejscowość: Kościerzyna
sp3ra napisał(a):
tylko chodzi o to ze moj tv nie ma zadnego menu. a nie wiesz czy nie mozna jakos polaczyc tych sygnalow luminancji i chrominancji? troche pogrzebalem i znalazlem polaczenie luminancji i chrominancji przez kondensator i wpiecie ich do 20 pinu scarta a mas tych sygnalow zwarcie i wlaczenie w 17 i 13 pin. czy cos takiego zadziala i czy w jakis sposob moze mi np uszkodzic tv??


Napewno nie uszkodzi tobie TV.Tylko zastanawia mnie to jak chcesz to zrobić.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 3:58 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 02, 2008 2:51 pm
Postów: 8
Miejscowość: chrzanow
wlutuje kondensator do 20 pinu i polacze go z z kabelkiem ktory wchodzil do 15 pinu a tamte dwa zewre do siebie


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 4:26 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 02, 2008 2:51 pm
Postów: 8
Miejscowość: chrzanow
a co to znaczy ze nie moj tv nie ma pinu 15?? nie ma go fizycznie podlaczonego??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 8:07 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Maj 14, 2006 2:30 pm
Postów: 81
Miejscowość: Oborniki Śl.
Opis wyprowadzeń w scart jest na stronie: złącza scart
Nie wszystkie piny sa zawsze podłączane.
Na pin 15 i 20 jest sygnał dla s-video tylko w przypadku uaktywnienia tej opcji w menu.
Można próbować sumować luminancje i chrominancję na pin 20 ale jakość będzie marna.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 10:54 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 02, 2008 2:51 pm
Postów: 8
Miejscowość: chrzanow
sumowac tzn polaczyc ze soba? czy tak jak pisalem wczesniej mozna za pomoca kondensatora??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Sty 05, 2008 10:13 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Maj 14, 2006 2:30 pm
Postów: 81
Miejscowość: Oborniki Śl.
Porządny sumator jest rozbudowany, ale jeśli nie masz dużych wymagań to wystarczy połączyć chrominancją przez kondensator 470pF do luminancji.
wyprowadzenia we wtyku s-video:
  • 1 GND Ground (Y)
  • 2 GND Ground (C)
  • 3 Y Intensity (Luminance)
  • 4 C Color (Chrominance)
i połaczenie ze scartem:
  • 1 ------------ 17
  • 2 ------------ 17
  • 3 ------------ 20
  • 4 -------||--- 20 <- przez kond. 470 pF


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 06, 2008 12:45 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lis 13, 2007 9:41 pm
Postów: 114
Miejscowość: Kościerzyna
sp3ra napisał(a):
a co to znaczy ze nie moj tv nie ma pinu 15?? nie ma go fizycznie podlaczonego??


Tak.

_________________
Image


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.020s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów