Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Śro Sty 24, 2018 3:44 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 8:02 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Cze 25, 2006 2:18 pm
Postów: 86
Układ jest zasilany dwoma napięciami: +30V i - 30V, czyli razem jest 70V. Pomiary trzeba robić względem masy "-"
Wyjście wzmacniacza to punkt połączenia tranzystorów mocy. W prawidłowo działającym układzie nie powinno tu być napięcia stałego, bo układ jest zasilany symetrycznie dwoma napięciami. Jeśli jest napięcie to wzmacniacz pracuje niesymetrycznie i dlatego sie grzeje.
Jeśli na pewno nie ma błędów w połączeniach to można podejrzewać tranzystory MOSFET, że są nieparowane. Przy wzmacniaczach tego typu to dosyć ważne.


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 9:21 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Tak wiem u mnie jest zasilanie +/-35V czyli razem 70V, nie pomyślałem o tym.
Jutro sprawdzę czy nie ma napięcia na wyjściu, a czy mógłbyś mi wyjaśnić na czy polega parowanie tranzystorów??
Ale mi sie grzeją dwa rezystory a nie tranzystory końcowe.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Czw Lut 21, 2008 11:17 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Sprawdziłem napięcie na wyjściu i w jednym układzie wynosi 35,5V, w drugim po pierwszym pomiarze było 0,00 a po drugim 1,23V i właśnie w tym układzie na tranzystorach na złączach baza-emiter nie ma napięcia, czyli by wychodziło że ten układ jest dobry (prawie) tylko na wyjściu te 1,23Vlota. A co z drugim??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 7:32 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 17, 2006 10:30 pm
Postów: 253
Miejscowość: Jawor
Takie duże napięcie na wyjściu świadczy o tym, że jeden z tranzystorów jest niewysterowany lub jest uszkodzony.
Sprawdź dokładnie montaż, czy któryś z tranzystorów nie jest odwrotnie wlutowany. W układzie można szybko zlokalizować uszkodzony tranzystor mierząc napięcie miedzy bazą, a emiterem, powinno być około 0.6V


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Pią Lut 22, 2008 8:28 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Wszystkie tranzystory mam dobrze wlutowane, na wszystkich tranzystorach (oprócz T9) jest napięcie 0V aby na jednym 0,6V czyli ok, na tranzystorze T9 jest pomiędzy bazą a emiterem 70Volt 8O . I nagrzewają sie te rezystory bardzo R22 i R23.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 4:03 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 17, 2006 10:30 pm
Postów: 253
Miejscowość: Jawor
Spróbuj odłączyć rezystory R17 i R20 o bramek tranzystrorów. Bez wysterowania na wyjściu opwinno być 0V jeśli jest dużo wiecej to jeden z nich jest uszkodzony. Jeśli jest 0V to winne jest złe sterowanie z pozostałych tranzystorów.

Różnica napięć na złączu BE tranzystorów bipolarnych krzemowych zawsze musi być 0,6V. Brak tego napięcia oznacza: brak zasilania lub uszkodzenie tranzystora. Niemożliwe aby na wszystkich było OV.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Sob Lut 23, 2008 9:02 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Jutro jeszcze razpomirze te napięcia, ale czemu mogą być uszkodzone skoro byłynowe prosto ze sklepu.

Czy jest sens się w ogóle z tym bawić?? Będzie jeszcze coś z tego?? A jeżeli w tym drugim układzie mam na wyjściu 1,6V to też zbyt dużo?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 9:06 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Więc tak układ pierwszy:
napięcie B-E:
T8=0V
T6=0,6V
T4=0V
T7=27V
T9=3,3V
Na wyjściu bez rezystorów R17 i R20 jest 35,5V
Drugi układ:
T8=0V
T6=0,6V
T4=0V
T7=54V
T9=72V
Na wyjściu bez rezystorów R17 i R20 jest 25V

I w obydwóch nagrzewają się strasznie R22 i R23 aż czuć smród.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 12:38 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 17, 2006 10:30 pm
Postów: 253
Miejscowość: Jawor
Na tranzystorze T7 nie może być między bazą a emiterem 54V, żaden tranzystor tego nie wytrzyma.
Sprawdź czy na pewno to jest tranzystor npn BD140 ?
Pomierz go na omomierzu. Porównaj z dobrym.
On musi być uszkodzony lub niewłaściwy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Nie Lut 24, 2008 1:01 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Ja kupiłem pnp BD140, a te BD139 npn. Czyli są nie odpowiednie?? To wszystko wina tego jednego tranzystora?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 12:43 am 
Offline
Tech Support
Tech Support
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 17, 2006 10:30 pm
Postów: 253
Miejscowość: Jawor
To jest akurat przeciwna polaryzacja.
Odpowiednikiem BD140 jest BD138 ale nie 139


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 7:19 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Ja miałem w tym układzie także BD139 no i te BD140. To co proponujesz z tym zrobić??
Czy przez te błędy mogły się uszkodzić jakieś inne elementy??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 9:38 am 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Tranzystory trzeba wylutować i zmierzyć na mierniku. Maja się zachowywać jak dwie diody połączone katodami (PNP) lub anodami (NPN)
Wsadzenie BD139 zamiast BD140 mogło spowodować dodatkowe uszkodzenie, choć nie koniecznie.
Tranzystorów w końcówce mocy tak nie sprawdzisz bo MOSFET tylko na jednym złączu zachowuje się jak dioda,.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 7:19 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Sprawdzę potem te tranzystory. Tylko że ja w lutowaniu tego układu nie pomyliłem tranzystorów
BD139 z BD140 tylko to że ten jeden jedyny BD140 jest pnp a nie npn, tylko przez ten jeden szczegół takie komplikacje??


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kilka pytań do fachowców...
PostWysłany: Pon Lut 25, 2008 8:51 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Zenek12 napisał(a):
Na tranzystorze T7 nie może być między bazą a emiterem 54V, żaden tranzystor tego nie wytrzyma.
Sprawdź czy na pewno to jest tranzystor npn BD140 ?
Pomierz go na omomierzu. Porównaj z dobrym.
On musi być uszkodzony lub niewłaściwy.

Pomyłka !
BD140 jest PNP
BD 139 jest NPN


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.019s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów