serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Śro Sie 12, 2020 2:09 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kłopot z telewizorem LG
PostWysłany: Pią Lis 13, 2009 10:51 am 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lis 13, 2009 10:43 am
Postów: 19
Witam.
Mam tego typu problem, że w telewizorze CRT wysiadł dźwięk. Stwierdziłem, że spalona jest dioda zabezpieczająca w obwodzie fonii. Po wymianie wszystko było ok. Po miesiącu, znów trafił do mnie ten telewizor z takimi samymi objawami. ( Ponownie spalona ta sama dioda). Przez dwa miesiące było dobrze, aż tu nagle znów brak fonii i spalona ta sama dioda.

Wedle pomiarów nie wykryłem żadnych nieprawidłowości, acz kolwiek coś tę diodę uszkadzac, więc doszedłem do wniosku, że jakiś podzespół musi zwiera, lecz niesystematycznie. Po wymianie diody telewizor działa, a i wszystkie napięcia są ok.
Prosił bym o jakieś sugestię w tej sprawie.
Z góry wielkie dzięki!

_________________
KAJETANOS


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Kłopot z telewizorem LG
PostWysłany: Pią Lis 20, 2009 9:47 am 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Jaki model LG?
Jakie oznaczenie diody na schemacie?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kłopot z telewizorem LG
PostWysłany: Pią Lis 20, 2009 4:01 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lis 13, 2009 10:43 am
Postów: 19
Model telewizora to: 21FS2CLX, natomiast dioda to F802.

_________________
KAJETANOS


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kłopot z telewizorem LG
PostWysłany: Pon Lis 23, 2009 1:07 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
F802 to bezpiecznik. (Chyba ze mam inny schemat)
Może klient podłącza dodatkowe kolumny i nie wytrzymuje końcówka mocy?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Kłopot z telewizorem LG
PostWysłany: Pon Lis 23, 2009 1:49 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lis 13, 2009 10:43 am
Postów: 19
Pytałem już o to klienta, i twierdzi, że nic nie było podłączane pod telewizor. Ale dziwne też żeby trzy razy spalił się F802 bez przyczyny. Może jednak wymienic końcówkę mocy?! [acz kolwiek działa]

_________________
KAJETANOS


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.021s | 14 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów