Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Pią Gru 15, 2017 3:57 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pią Lip 25, 2014 5:44 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Witam!
Posiadam radiomagnetofon jak wyżej w którym nic nie działa nie ma żadnej reakcji nawet jakiegokolwiek szumu. Po włączeniu do sieci jak na bateriach nic nie ma.


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pon Lip 28, 2014 7:26 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Za chiny ludowe nie mogę wyciągnąć tego pokrętła od skali z boku obudowy. Może ktoś by mi podpowiedział jak to zrobić bo bez tego nie dostanę się do elementów na płytce. A na razie tylko mogłem sprawdzić trafo.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Wto Lip 29, 2014 2:15 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1254
Spróbuj podważyć najlepiej z dwóch stron. Masz schemat?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Wto Lip 29, 2014 5:25 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Schematu nie mam. Ale te pokrętło udało mi się już wyciągnąć. Sprawdziłem tylko trafo i daje napięcie około 11 volt (zmienne) na płytkę. Po za tym jest głucha cisza żadnej reakcji jak by zasilacz nie pracował.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Śro Lip 30, 2014 3:48 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1254
Schemat możesz pobrać tutaj: http://audiospa.pl/pliki/zrk
Mając schemat powinieneś sobie poradzić ze zlokalizowaniem usterki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Śro Lip 30, 2014 6:31 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na mostku gretza jest napięcie w granicach 11,90 - 14,60. Natomiast na C653 (2200uf/16V) nie ma napięcia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Śro Lip 30, 2014 11:23 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1254
Przyjrzyj się schematowi i szukaj przerwy w układzie między mostkiem, a kondensatorem. Sprawdź styki przy gnieździe zasilającym.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Czw Lip 31, 2014 7:27 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na stykach przy gnieździe sieciowym jest 12 volt. napięcie z tych styków dochodzi do przełącznika r/m. zmierzyłem jeszcze napięcia na poszczególnych pinach tego przełącznika.
pozycja wyłączona pin 3 (od lewej górnej strony druku) 14 volt
pozycja włączona pin 2,3 (od lewej górnej strony druku) 11,97
pin 11,12 (od lewej górnej strony druku) 8,20 volt


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Czw Lip 31, 2014 4:48 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1254
Powtarzam, przyjrzyj się schematowi i szukaj przerwy w układzie między mostkiem (teraz już przełącznikiem r/m), a kondensatorem C653. Opis płytki niewiele mi mówi. Ja patrzę tylko na schemat. Umiejętne posługiwanie się, czytanie schematu powinno ci wystarczyć do zlokalizowania usterki. Czy na pewno brak napięcia na C653?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Czw Lip 31, 2014 5:23 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Nie było napięcia na c 653 bo przełącznik nie był wciśnięty teraz jest 13 volt ale radio dalej nie działa.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pią Sie 01, 2014 12:22 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1254
Na schemacie masz punkty pomiarowe z wartościami napięć. Sprawdź jeszcze, czy masz napięcie na emiterze tranzystora T801 (układ stabilizacji napięcia) około 8,5V.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pią Sie 01, 2014 6:07 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na T801 BC 338 na emiterze jest napięcie 8,50 volt.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Sob Sie 02, 2014 1:29 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1254
Dalej musisz szukać wykorzystując schemat. Podaj, które napięcia są, a których nie ma. Na schemacie masz opisane napięcia zależne od położenia przełączników.
P.S.
Czy pierwszy raz naprawiasz radiomagnetofon?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Sob Sie 02, 2014 7:34 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na UL 1498 są napięcia na pinach:
1=11,08 volt:
2=8,73 spada cały czas
3=0.60
4=0,60
12 brak napięcia a powinno być 900 mv
14=13,12
Czasami jak dotknę do radiatora to coś pyknie w głośniku jak również też po wciśnięciu przełącznika r/m. Do silniczka też dochodzi napięcie 3,94 volt a nawet się nie zakręci. Próbowałem też mu dołączyć zasilanie około 6 volt i też nie drgnął.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pon Sie 11, 2014 8:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Człowiek czeka na odpowiedz i nie może się doczekać. Jak by tu nie było już nie było żadnych fachowców. Szef z pracy chciał mnie zwolnić za nie naprawione radio.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.016s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów