serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Wto Lut 07, 2023 7:00 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pią Lip 25, 2014 5:44 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Witam!
Posiadam radiomagnetofon jak wyżej w którym nic nie działa nie ma żadnej reakcji nawet jakiegokolwiek szumu. Po włączeniu do sieci jak na bateriach nic nie ma.


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pon Lip 28, 2014 7:26 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Za chiny ludowe nie mogę wyciągnąć tego pokrętła od skali z boku obudowy. Może ktoś by mi podpowiedział jak to zrobić bo bez tego nie dostanę się do elementów na płytce. A na razie tylko mogłem sprawdzić trafo.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Wto Lip 29, 2014 2:15 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1321
Spróbuj podważyć najlepiej z dwóch stron. Masz schemat?

_________________
https://t.me/pump_upp


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Wto Lip 29, 2014 5:25 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Schematu nie mam. Ale te pokrętło udało mi się już wyciągnąć. Sprawdziłem tylko trafo i daje napięcie około 11 volt (zmienne) na płytkę. Po za tym jest głucha cisza żadnej reakcji jak by zasilacz nie pracował.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Śro Lip 30, 2014 3:48 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1321
Schemat możesz pobrać tutaj: http://audiospa.pl/pliki/zrk
Mając schemat powinieneś sobie poradzić ze zlokalizowaniem usterki.

_________________
https://t.me/pump_upp


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Śro Lip 30, 2014 6:31 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na mostku gretza jest napięcie w granicach 11,90 - 14,60. Natomiast na C653 (2200uf/16V) nie ma napięcia.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Śro Lip 30, 2014 11:23 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1321
Przyjrzyj się schematowi i szukaj przerwy w układzie między mostkiem, a kondensatorem. Sprawdź styki przy gnieździe zasilającym.

_________________
https://t.me/pump_upp


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Czw Lip 31, 2014 7:27 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na stykach przy gnieździe sieciowym jest 12 volt. napięcie z tych styków dochodzi do przełącznika r/m. zmierzyłem jeszcze napięcia na poszczególnych pinach tego przełącznika.
pozycja wyłączona pin 3 (od lewej górnej strony druku) 14 volt
pozycja włączona pin 2,3 (od lewej górnej strony druku) 11,97
pin 11,12 (od lewej górnej strony druku) 8,20 volt


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Czw Lip 31, 2014 4:48 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1321
Powtarzam, przyjrzyj się schematowi i szukaj przerwy w układzie między mostkiem (teraz już przełącznikiem r/m), a kondensatorem C653. Opis płytki niewiele mi mówi. Ja patrzę tylko na schemat. Umiejętne posługiwanie się, czytanie schematu powinno ci wystarczyć do zlokalizowania usterki. Czy na pewno brak napięcia na C653?

_________________
https://t.me/pump_upp


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Czw Lip 31, 2014 5:23 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Nie było napięcia na c 653 bo przełącznik nie był wciśnięty teraz jest 13 volt ale radio dalej nie działa.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pią Sie 01, 2014 12:22 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1321
Na schemacie masz punkty pomiarowe z wartościami napięć. Sprawdź jeszcze, czy masz napięcie na emiterze tranzystora T801 (układ stabilizacji napięcia) około 8,5V.

_________________
https://t.me/pump_upp


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pią Sie 01, 2014 6:07 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na T801 BC 338 na emiterze jest napięcie 8,50 volt.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Sob Sie 02, 2014 1:29 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1321
Dalej musisz szukać wykorzystując schemat. Podaj, które napięcia są, a których nie ma. Na schemacie masz opisane napięcia zależne od położenia przełączników.
P.S.
Czy pierwszy raz naprawiasz radiomagnetofon?

_________________
https://t.me/pump_upp


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Sob Sie 02, 2014 7:34 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Na UL 1498 są napięcia na pinach:
1=11,08 volt:
2=8,73 spada cały czas
3=0.60
4=0,60
12 brak napięcia a powinno być 900 mv
14=13,12
Czasami jak dotknę do radiatora to coś pyknie w głośniku jak również też po wciśnięciu przełącznika r/m. Do silniczka też dochodzi napięcie 3,94 volt a nawet się nie zakręci. Próbowałem też mu dołączyć zasilanie około 6 volt i też nie drgnął.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Grundig rb 3200
PostWysłany: Pon Sie 11, 2014 8:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Cze 13, 2014 6:18 pm
Postów: 11
Człowiek czeka na odpowiedz i nie może się doczekać. Jak by tu nie było już nie było żadnych fachowców. Szef z pracy chciał mnie zwolnić za nie naprawione radio.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.020s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów