Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Sob Gru 16, 2017 6:44 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Czw Lis 13, 2014 5:16 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
Telewizor STANDARD MODEL SR-3205 32 INCH LCD WITH DVB-T
MASTER STYLE OF SWITZERLAND

Witam mam mały problem , otóż telewizor działał bez zarzutu aż do wczoraj po prostu podczas oglądania obraz znikł ,dźwięk został przycisk ON świeci jak podczas normalnej pracy na niebiesko, Przy wyłączeniu przyciskiem i szybkim włączeniu obraz powraca ale teraz już różnie od kilku do kilkudziesięciu sekund.Potem się wyłącza i od nowa tak samo . Odkręciłem obudowę i zaglądnąłem do środka nie zauważyłem wybrzuszonych kondensatorów ale będę je po kolei wymieniał , dochodzi dziwny dźwięk piszczenia z okolicy chyba trafo ten czarny prostokącik:-) , odpisałem numer i okazuje się że to przeżytek teraz nie wiem co mam robić. Na karcie przy normalnym działaniu miga zielona dioda jak obraz znika zapala się czerwona miga cały czas tym samym tempem.
Co mogę zrobić nie mam profesjonalnego sprzętu.

Image duże zdjęcie http://s3.ifotos.pl/img/WP000603j_wpaahhr.jpg
Image duże zdjęcie http://s3.ifotos.pl/img/WP000610j_wpaahhq.jpg
Image duże zdjęcie http://s2.ifotos.pl/img/WP000611j_wpaahrh.jpg
Image duże zdjęcie http://s5.ifotos.pl/img/WP000612j_wpaahrn.jpg


Ostatnio edytowany przez demise, Czw Lis 13, 2014 7:16 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Czw Lis 13, 2014 6:47 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Wto Sie 20, 2013 2:12 pm
Postów: 173
Jak jest pisk to prawdopodobnie jest zwarcie. Ale możesz wykonać pomiary na wyjściu przetwornicy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Czw Lis 13, 2014 7:28 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
dodam jeszcze że tv w trybie stand-by nie piszczy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Czw Lis 13, 2014 8:06 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
gdzie i jak mam wykonać pomiary -- jestem szary w tym temacie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Czw Lis 13, 2014 9:55 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Wto Sie 20, 2013 2:12 pm
Postów: 173
Przetwornica załącza się po naciśnięciu pilota lub przycisku z klawiatury lokalnej i dlatego ci nie piszczy. Pomiary na wyjściu zasilacza.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Pią Lis 14, 2014 4:22 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
Sprawdziłem jeszcze raz połączenia , winna tak mi sie wydaje jest taśma oznaczona pinami BK_ON , ADJ. mocno ją docisnąłem i tv działa zobaczymy jak długo piszczenie nie ustało.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Pią Lis 14, 2014 9:22 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
Niestety działał aż go wyłączyłem po ponownym załączeniu dalej obraz znika . Mam analogowy amperomierz przełączony na, prąd stały
3 V pokazuje 5 na czerwonej górnej skali . Mierzone na wyjściach do świetlówek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Pią Lis 14, 2014 10:00 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Wto Sie 20, 2013 2:12 pm
Postów: 173
Masz schemat tam wszystko jest narysowane.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Sob Lis 15, 2014 10:30 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
niestety nie posiadam schematu nie mam żadnej dokumentacji do niego i na internecie też nie mogę nic znaleźć. Z tego co wyczytałem na różnych forach są dwa rodzaje matryc na 12 v i 5V więc raczej dobrze .Nie ma wyjścia trzeba znaleźć serwis zobaczymy co tam powiedzą.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Sob Lis 15, 2014 6:41 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1255
Przyglądając się zdjęciom zauważyłem przegrzane dwa kondensatory ceramiczne i złącze świetlówek przy transformatorze invertera (730-703-SI60-HL). Sprawdź te elementy i czy jest dobry kontakt na złączu. Układ kontroli w invertarze wykrywa błąd i wyłącza zasilanie świetlówek. Przyczyną wyłączania mogą być również zużyte świetlówki lub nadpalone ich końcówki.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Sob Lis 15, 2014 10:22 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
dobra sugestia sprawdzę jutro , świetlówki świecą równo a więc raczej to odpada


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Nie Lis 16, 2014 12:10 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lis 13, 2014 4:29 pm
Postów: 10
Niby połączenia są ok ale rzeczywiście 2 z boku są przegrzane i te 2 przy zasilaniu świetlówek też. Teraz zauważyłem wcześniej nie zwracałem na to uwagi że przy włączeniu zasilania w głośniczkach słychać pyknięcie-syknięcie i tak jest każdym razem. Jutro podjadę do jakiegoś elektronika po te ceramiczne kondensatory bo te nazwy to jakiś koszmar ciąg tych 4 -rech przy zasilaniu ma nazwę 10J SKU, 15J SKU, 10J SKU, 10J SKU a dwa z boku 222G 100 uF lub 222G 100 vF "magia " :-).

Pozdrawiam.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Wto Lis 18, 2014 12:11 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1255
10J = 10pF(pikofaradów), prawdopodobnie na 3kV(kilovolty), 15J = 15pF/3kV, 222 = 2,2nF.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Brak obrazu po paru sekundach(parunastu),różnie
PostWysłany: Wto Lis 25, 2014 4:28 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Wrz 03, 2014 11:09 am
Postów: 98
Minęło już trochę czasu więc jeżeli wątek jest w dalszym ciągu aktualny to daj znać czy udało Ci się naprawić,jeżeli nie to w dalszym ciągu służymy poradą na forum.

_________________
www.elmic.pl - artykuły elektryczne, led.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.014s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów