serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Śro Sie 22, 2018 8:00 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: PHILIPS. CHASSIS L 6. nie załącza się
PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 12:48 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Nie Wrz 03, 2006 1:05 am
Postów: 4
Miejscowość: wadowice
Witam! mam prośbę może mi ktoś podpowie .przetwornica startuje na początek wymieniłem elektro... nic się nie zmieniło .nie wiem czy napięcie +5v mże być nisze 4,7v czasem jak się załaczy to wtedy jest ponad 5v po chwili się wyłączy iznowu jest 4,7v i się niezałaczy się ponownie .czy to jest przyczyna ,sprawdziłem po drodze wszystkie elementy wszystko jest ok.czy to możliwe żeby ten spadek powodował CPU? POZDRAWIAM! proszęo pomoc moż się ktoś z taką usterką spotkał


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Nie Gru 24, 2006 1:31 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Cze 25, 2006 2:18 pm
Postów: 86
Stabilizacja 5V jest na jednym tranzystorku, on bardzo często lubi przerywać i wtedy może powodować takie objawy.
Nie mam przy sobie schematu ale znajduje się bardzo blisko trafa przetwornicy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 03, 2007 5:38 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 03, 2007 5:24 pm
Postów: 6
Jezeli to jest Philips na chaissL6.1 to tranzystorek ma oznaczenie na płycie 7505 i tranzystorek jest to BC337 moze nawet nie wykazywać uszkodzenia a tylko czasami dziłac poprawnie. Profilaktycznie wymienić. Pozdrawiam!!!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 04, 2007 1:36 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Nie Wrz 03, 2006 1:05 am
Postów: 4
Miejscowość: wadowice
Tranzystor wymieniłem ,diodę zen.5.1v, po załączeniu czasem wystartuje wysoki nap. na moment działa, po naciśnięciu przycisku na pilocie dioda przygasa ale telewizor się już nie załączy napięcie na kolektorze T7505 spada do 8v. Nie wiem dokładnie jak sprawdzić procesor wizyjny dokładnie czy dział generator nie mam oscyloskopu czy jest jakiś sposób żeby to stwierdzić ? POZDRAWIAM wszystkich w NOWYM ROKU!


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 04, 2007 3:09 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Sty 03, 2007 5:24 pm
Postów: 6
Tam przy nim stoi jeszcze oporniczek jego tez podmień oraz elke.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 07, 2007 7:57 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 17, 2006 10:30 pm
Postów: 253
Miejscowość: Jawor
Na wyjściu 7505 powinno być napięcie około 5,2V. Jeśli tranzystor jest OK to trzeba powymieniać kond. elko.
Jeśli choć czasami startuje to układy sc. są dobre.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Sty 07, 2007 11:39 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Nie Wrz 03, 2006 1:05 am
Postów: 4
Miejscowość: wadowice
Dzięki za podpowiedz , elektrolity w zasilaczu powymieniałem i dalej to samo nie bardzo zrozumiałem czy na pewno układy scalone są sprawne jeżeli po chwili jak pochodzi to się wyłączy i trzeba długo czekać żeby znowu wystartował .Na procku napięcie się zmienia ON-OF tylko tak jak by coś blokowało . Jak się wyłączy to jeszcze dwa trzy razy próbuje się sam załączyć .


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 08, 2007 2:00 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Nie Wrz 03, 2006 1:05 am
Postów: 4
Miejscowość: wadowice
Witaj!! może byś mi podpowiedział po nr.elementuw kture mam wymienić bo nie mam schematu, bo niby ten cały układ wydaje się prosty a jednak tak nie jest, siedzę nad nim już tyle godzin że już się pogubiłem. 8O . DZIęKI


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 08, 2007 2:37 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Cze 25, 2006 2:18 pm
Postów: 86
Bez schematy ciężko bedzie znalęźć usterkę. Schemat powinien być na elektroda.pl
Czy tranzystor BC337, o którym mówiłem wczesniej podstawiłeś nowy?
On w 90% powoduje takie objawy.
Zasilacz trzeba sprawdzić na sztucznym obciążeniu, bez wysokiego napięcia.
Czy są prawidłowe napiecia zasilające : 5V kontroler i 8V procesor TDA836x
i zasilanie linii.
W zasilaczu podejrzane sa dwa elko 47uF/160V i kondensator (kostka) w szereg z cewkami odchyl.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.025s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów