serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Wto Paź 16, 2018 10:15 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Wto Sty 15, 2013 6:49 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Sty 11, 2013 1:36 am
Postów: 16
W telewizorze Philips 14pt135a/42p nie mam możliwości odnalezienia żadnego kanału (w mojej lokalizacji w dalszym ciągu jestem w zasięgu naziemnej analogówki). Co może być tego przyczyną?


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Śro Sty 16, 2013 9:26 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
witaj , a masz mozliwosc sprawdzenia odbiornika na jakims tunerze , np satelitarnym ? czy bezposrednio do sieci kablowej ( wiekszosc sieci kablowej nadaje nadal sygnaly w analogu bez potrzeby nabywania dekoderow cyfrowych )? bo jesli okaze sie ze wszystko gra to masz albo zbyt slaby sygnal , lub antena zewnetrzna jest zle ustawiona .

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Śro Sty 16, 2013 11:50 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Sty 11, 2013 1:36 am
Postów: 16
waldek napisał(a):
witaj , a masz mozliwosc sprawdzenia odbiornika na jakims tunerze , np satelitarnym ? czy bezposrednio do sieci kablowej ( wiekszosc sieci kablowej nadaje nadal sygnaly w analogu bez potrzeby nabywania dekoderow cyfrowych )? bo jesli okaze sie ze wszystko gra to masz albo zbyt slaby sygnal , lub antena zewnetrzna jest zle ustawiona .


To niemożliwe, mieszkam kilka km od nadajnika, antena jest bdb ustawiona, bo na niej pracują inne telewizory bez zarzutu.

Jedyne, co mogę na tym TV, to pracować w trybie AV.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Śro Sty 16, 2013 12:02 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
W takim przypadku stawiam na glowice i wzm wcz. jesli podzczas strojenia odbiornika mamy tzw szum ( i na ekranie sa fruwajace kropki :lol: to wcz dziala sprawnie , sprawdz wejscie antenowe do glowicy byc moze tam jest naderwana zyla srodkowy pin wtyku do druku .

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Śro Sty 16, 2013 2:23 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Sty 11, 2013 1:36 am
Postów: 16
Sprawa wygląda nieco inaczej, niż na początku opisywałem (wcześniej testowałem TV na innej antenie, której już nie mam).

Wejście antenowe raczej jest sprawne, zajrzałem do środka głowicy, nawet sprawdziłem przejście miernikiem środkowego pinu i wszystko jest ok.

Potem podłączyłem antenę i zacząłem wyszukiwać programy. Podczas wyszukiwania telewizor pomija niektóre kanały, widać wyraźnie, że znajduje sygnał, miga obraz ale zaraz wyszukiwarka leci dalej. Po dłuższym skanowaniu znalazł 3 kanały (TVP 1, 2 i TVN) gdzie powinien znaleźć jeszcze 3 kolejne. Zaprogramowane programy wyświetlane są w słabszej jakości, u góry mruga ekran na górnym pasku, obraz portrafi pływać, jest zniekształcony.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Czw Sty 17, 2013 5:54 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1296
Masz prawdopodobnie rozstrojony układ AFC (filtr AFC w p.cz.) częsta przypadłość Philipsów.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Czw Sty 17, 2013 7:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pią Sty 11, 2013 1:36 am
Postów: 16
Pewnie tak, ale jako że jesteśmy w dziale dla początkujących, można liczyć o jakieś konkrety?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Philips 14pt135a/42p - nie znajduje kanałów
PostWysłany: Pią Sty 18, 2013 1:23 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1296
Weź mały wkrętak i przekręć delikatnie (około pół obrotu) rdzeniem filtra 5040 (oznaczenie na schemacie) znajdującego się przy TDA4504 (połączony z 23 i 24 pinem tego scalaka).


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.030s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów