serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Pon Gru 10, 2018 4:54 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Nie Kwi 14, 2013 6:22 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
Witam!
Mam podłączoną żarówkę w +B. Czy mogę kolejno podłączać diody D515,514,513,511 za każdym razem sprawdzać czy nic nie przywiera przetwornicy?


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Wto Kwi 16, 2013 3:35 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1301
Najpierw sprawdź (wymień) kondensatory elektrolityczne po pierwotnej stronie przetwornicy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Wto Kwi 16, 2013 6:59 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
W jaki sposób mam sprawdzić kondensatory elektrolityczne po pierwotnej stronie przetwornicy?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Wto Kwi 16, 2013 10:18 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1301
Miernikiem pojemności, a najprościej wstawić nowe.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Śro Kwi 17, 2013 7:22 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
Wstawiłem nowe kondensatory i dalej próbkuje?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 8:59 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
tda4602 napisał(a):
Wstawiłem nowe kondensatory i dalej próbkuje?

a jak z napieciami ? czy sprawdzales wyjscia z zasilacza , no i tranzystor BU przydalo by sie sprawdzic .

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 6:07 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
Słychać wejście wysokiego i kineskop się elektryzuje


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 7:53 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
A co z reszta ? fonia , skoro jak piszesz jest wysokie napiecie to czy napiecia na odchylaniu sa prawidlowe

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 9:34 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
Wcześniej było tak że telewizor wyłączał się co kilka godzin po włączeniu działał dalej. potem przyszło to próbkowanie i w czasie tego próbkowania zdarzyło się ze wystartował za którymś razem ale na krótko i był obraz i dźwięk.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Czw Kwi 18, 2013 9:46 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
Teraz tylko próbkuje jakby chciał się uruchomić a nie może


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Pią Kwi 19, 2013 5:19 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
a eksperymentalnie wylutuj pozystor , i sprawdz napiecia na tda i na tranzystorze bu . nastepnie napiecia na wtornej czesci transformatora tr501 musz byc conajmniej podobne do schematu . i jak pisal kolega tvmariusz koniecznie zwracaj uwage na kondesatory pracujace w ukladzie zasilacza i przetwornicy czasem trzeba sporo wymienic by dojsc do celu .

bez schematu i sprawdzeniu napiec to gdybanie .

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Nie Kwi 21, 2013 8:26 am 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
A z wlutowanym pozystorem nie mogę sprawdzić tych napięć?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Pon Kwi 22, 2013 2:52 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
tda4602 napisał(a):
A z wlutowanym pozystorem nie mogę sprawdzić tych napięć?
mozesz :D

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Pon Kwi 22, 2013 11:55 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1301
Serwisówka tutaj :http://unimor.info/downloads.php?cat_id=20&rowstart=15
Sprawdź połączenia lutowane, może masz gdzieś tzw. zimny lut. Spróbuj ostukać płytę główną, może łapie gdzieś przerwę.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Syriusz Tc 502 Przetwornica próbkuje
PostWysłany: Pon Kwi 22, 2013 7:50 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Nie Kwi 14, 2013 6:12 pm
Postów: 37
Czy próbkowanie przetwornicy może powodować główny kondensator (utrata pojemności )?


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.110s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów