serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Śro Kwi 25, 2018 9:50 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Czw Lut 05, 2015 6:37 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
Jest rezystor, o którym mówisz i jego oporność mierzona miernikiem waha się od 0,5 do 0,7 ohm'a, mogę go oczywiście wymienić.
Podłączam wszystkie 4 świetlówki, co ciekawe kiedy nie podłączę świetlówek, układ przechodzi w tryb standby (oczywiście bez wpiętego kabla sygnałowego VGA).
Kiedy podłączę obojętnie ile świetlówek, zaczyna migać tak jak na filmiku, nie zależnie czy podłączę obraz.
Po stronie wtórnej jest wszystko ok, wydaje mi się, że problem jest nadal w STK0765BF lub powoduje to ten rezystor tzn. keidy przykładam miernik pomiędzy S a D, pokazuje 311-320V przez ok 1s. a potem jakby się resetował, mierzy mierzy i znowu 311V i tak w kółko. Chyba nie tak powinno być...
Próbowałem go zastąpić tym BUZ91A jednak nie przyniosło to efektu, po wlutowaniu spowrotem STK0765BF zaczęło działać zasilanie ale tak jak opisuję.


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 11:01 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1281
Jaka wartość jest napisana na tym rezystorze? Nawet niewielki wzrost tej rezystancji może wywoływać taki objaw.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 4:15 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
0,47 ohm, dzisiaj wymieniłem ten rezystor na nowy 0,47ohm 5W i niestety nic to nie dało.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 4:38 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1281
W tym miejscu nie może być rezystor drutowy, jeśli taki wstawiłeś.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 5:03 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
Wstawiłem taki
Image
Czyli drutowy cementowy
Mogę wstawić inny tylko nie wiem o jakiej mocy

_______________________________________________________________________________________

Ok zdążyłem jeszcze do sklepu, wstawiłem 0,47ohm 2W metalizowany.
Efekt taki sam - mruga.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 6:30 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1281
Jakie napięcia są po stronie wtórnej przetwornicy ze świetlówkami i bez nich? Są stabilne? Wszystkie elementy po stronie pierwotnej sprawdzone? Jeszcze jedno pytanie? Czy ty coś robiłeś z tym transformatorem, odwijałeś zwoje?
P.S.
Trudno dokładnie doradzić bez schematu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 6:33 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
Odwinąłem kawałek tj z 3 obroty pierwszego uzwojenia, też mi się wydaje, że w tym leży problem. Może musiał bym je odwinąć znowu, polakierować i zawinąć dobrze?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 6:54 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1281
Duże znaczenie ma dokładne nawinięcie. Bardzo ważne jest zachowanie właściwej liczby zwojów.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pią Lut 06, 2015 11:36 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
Liczba zwojów się nie zmieniła, spróbuję ją doprowadzić do stanu pierwotnego i dam znać.

_______________________________________________________________________________

Odwinąłem jeszcze raz ten kawałek, polakierowałem i zwinąłem tak, że praktycznie wygląda jak przed ingerencją ale nic to nie zmieniło.
Nastąpiła jednak pewna zmiana w stosunku do tego co było tj kiedy podłączam świetlówki ale nie podłączam taśmy sygnałowej do matrycy, ekran się zapala, po czym przechodzi w tryb standby, co jest prawidłowym objawem. Po podłączeniu taśmy mruga i słychać tykanie w okolicach płytki od samej matrycy. Załączam zdjęcia tej płytki oraz zdjęcie płytki pomiędzy ukł zasilania, a matrycą.

http://strzalbud.pl/img/a(1).jpg
http://strzalbud.pl/img/a(2).jpg
http://strzalbud.pl/img/a(3).jpg
http://strzalbud.pl/img/a(4).jpg
http://strzalbud.pl/img/a(5).jpg


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Sob Lut 07, 2015 2:12 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1281
Jak wyglądają wyniki pomiarów?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Sob Lut 07, 2015 5:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
Wyniki pomiarów wyglądają pomyślnie, posprawdzałem napięcia na wszystkich kondensatorach, na obu stronach transformatora i wszystko wydaje się ok.
Ciekawa rzecz, którą zauważyłem:
podłączyłem wszystkie świetlówki oraz kabel sygnałowy vga i monitor świeci cały czas stabilnie, nic nie mruga (nie ma obrazu bo taśma sygnałowa do matrycy nie jest podłączona).
Kiedy tylko zbliżę matrycę do blaszanej obudowy z zamontowaną płytką zasilającą, ekran zaczyna mrugać, nawet nie muszę kłaść jednego na drugim, tak jak jest to fabrycznie poskładane.
Wygląda na to, że dochodzi do jakiegoś zakłócenia pola elektro magnetycznego chyba na tej cewce.
Czy muszę ją zaizolować jakimś specjalnym materiałem? np Taśmą poliestrową?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pon Lut 09, 2015 12:13 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1281
Co się dzieje z napięciami w czasie tego mrugania? Czy też są stabilne? Dlaczego ciągle transformator nazywasz cewką?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Pon Lut 09, 2015 5:22 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
Napięcie zanika i się pojawia na mosfecie, postanowiłem zamówić nowy o takich samych parametrach.
Ten transformator zalakierowałem, owinę taśmą izolacyjną i zaekranuję folią aluminiową. Powinno pomóc.
Zdam relację za kilka dni.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Wto Lut 10, 2015 12:43 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1281
Na tym tranzystorze nie może zanikać napięcie. Sprawdź, czy również spada napięcie na kondensatorze filtrującym za mostkiem prostowniczym. Może po drodze od sieci zwiększyła się rezystancja jakiegoś rezystora.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Cewka wysokiego napięcia AC
PostWysłany: Wto Lut 10, 2015 12:46 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Sty 27, 2015 6:20 pm
Postów: 17
Wymieniłem ten kondensator filtrujący (0,22uF). Wszystkie napięcia są stabilne, zarówno przed mostkiem jak i za.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 34 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.071s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów