Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Sob Sty 20, 2018 4:43 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Pon Lut 16, 2015 8:35 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Na tym scalaku w przetwornicy są już napięcia mniej więcej jak na schemacie. Ale po stronie wtórnej dalej nie ma.


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Pon Lut 16, 2015 10:39 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1268
Sprawdź, czy po stronie wtórnej przetwornicy nie masz zwarcia (mierz na katodach diod).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Pon Lut 16, 2015 10:42 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Zwarcia nie ma sprawdzałem omomierzem


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Pon Lut 16, 2015 10:51 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1268
Sprawdź, jeśli tego nie zrobiłeś kondensatory elektrolityczne, rezystory i diody po stronie pierwotnej. Możliwe, że uszkodzony jest STR-S6708.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Wto Lut 17, 2015 7:41 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Te wszystkie elementy wymienione przez ciebie sprawdziłem kondensatory elektrolityczne, rezystory i diody po stronie pierwotnej. Na układzie STR-S6708 pomierzyłem napięcia na wszystkich pinach i są jak na schemacie. A napięć na wyjściu jak nie było tak nie ma.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Śro Lut 18, 2015 12:14 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1268
Dobrze by było podstawić inny STR-S6708, aby się upewnić, czy jest sprawny. Jeśli wszystko po stronie pierwotnej jest sprawne, to po stronie wtórnej w pierwszej kolejności sprawdź IC602 (SE-135N) i IC601 (PC123).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Pią Lut 20, 2015 9:58 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Znalazłem jeszcze brak napięcia na Q601


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Sob Lut 21, 2015 2:16 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1268
Wcześniej pisałeś, że są właściwe napięcia na STR-S6708. Wynika z tego niezgodność. Jak mogą być napięcia na STR-S6708, a na tranzystorze Q601 ich nie ma? Wymień STR-S6708 i wszystko będzie jasne.
P.S.
Ręce mi opadają.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Sob Lut 21, 2015 2:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Sorry ale nie było napięć bo wyłącznik sieciowy był wyłączony. Ten scalak to chyba jakaś malowanka widać było że ktoś go już wcześniej wymieniał i podobno dał sobie już spokój po wymianie na inny pojawiły się napięcia oprócz napięcia na katodzie D609 bo tam jest zwarcie. I teraz pytanie czy mogę tą gałęz odłączyć za pomocą np. FB 602 czy w tym miejscu nie można tego odłączać tylko za katodą.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Pon Lut 23, 2015 1:39 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1268
Nie ma znaczenia, gdzie zrobisz przerwę, czy przed, czy za diodą. Prawdopodobnie masz zwarty (uszkodzony) tranzystor Q802 (2SC4927). Po jego wymianie popraw luty w jego sterowaniu. Szczególną uwagę zwróć na luty transformatora T804.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Wto Lut 24, 2015 7:39 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Wymieniłem ten tranzystor Q802 i przez chwilę pojawiło się napięcie około 135V ale coś ponownie go uszkodziło.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Wto Lut 24, 2015 2:41 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1268
A poprawiłeś luty wokół niego, od strony bazy i kolektora?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Wto Lut 24, 2015 7:01 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Luty to poprawiłem jeszcze przed wlutowanie wokół całego HOTA ale to nic nie dało.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Śro Lut 25, 2015 1:25 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1268
Sprawdź napięcie 135V bez tego tranzystora, czy jest stabilne. Następnie sprawdź kondensatory na kolektorze tego kondensatora, szczególnie C814 i C813. Jaki tranzystor wstawiłeś?
P.S.
Podawaj więcej informacji. Dokładnie opisuj co i jak sprawdziłeś.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Soniak Brak obrazu i dzwieku
PostWysłany: Czw Lut 26, 2015 1:58 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Lut 05, 2015 7:30 pm
Postów: 19
Napięcie 135 nie jest stabilne bez HOTA. Kondensatory na kolektorze są sprawne. Tranzystor wstawiłem z wylutu z takiej samej płyty z innego tv.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.015s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów