Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Pon Gru 11, 2017 6:06 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Pon Maj 16, 2016 9:46 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Maj 16, 2016 9:38 pm
Postów: 12
Dzień dobry.
Szukam schematu do dekodera DVB-T Comsat te 1050 HD - dekoder nie działa.
Brak obrazu z Euroscart, jednocześnie słychać ciche piszczenie.
Dźwięk taki jak przy telewizorze, w którym wyskakuje obraz kontrolny lub dźwięk taki jak przy telewizorze kineskopowym, co nieraz piszczy.

W dekoderze DVB-T Comsat TE 1050HD dioda zielona się świeci.
Proszę o porady jak mogę naprawić ten dekoder.

Kondensatory
1- AC-5,8V , DC-3,0V ==> 220uF 16V
2- AC-5,8V , DC-3,0V ==> 470uF 10V
3- AC-5,8V , DC-3,0V ==> 2200uUF 10V
4- AC-13V , DC-6,2V ==> 10uF 50V
5- AC-709V , DC-321V ==> 10uF 400V
6- AC-709V , DC-321V ==> 10uF 400V
7- AC-0V , DC-7,0V ==> 220uF 16V
8- AC-0V , DC-0V ==> 220uF 16V

Transformator 1
wyjścia 1 z 2 ==> napięcie AC-0V
wyjścia 3 z 4 ==> napięcie AC-0V

z- połączone zwoje

wyjścia 1-2 ==> 1,6 (oma) , AC-0V
wyjścia 3-4 ==> 1,6 (oma) , AC-0V

transformator M1216A
(nie wiem które nóżki mierzyć, a żeby nie zrobić zwarcia.

Transforamtor M1216A
wyjścia 1 6
wyjścia 2 7
wyjścia 3 8
wyjścia 4 9
wyjścia 5 10

złącze transformatora (1-2) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (1-3) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (1-4) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (1-5) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (2-1) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (2-3) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (2-4) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (2-5) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (3-1) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (3-2) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (3-4) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (3-5) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (4-1) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (4-2) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (4-3) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (4-5) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (5-1) ==> 00,9 (oma)
złącze transformatora (5-2) ==> 00,6 (oma) lub 00,7 (oma)
złącze transformatora (5-3) ==> 00,6 (oma) lub 00,7 (oma)
złącze transformatora (5-4) ==> 00,6 (oma)
złącze transformatora (5-6) ==> 1,7 (oma)
złącze transformatora (6-5) ==> 3,4 (oma)


Sprawdziłem wszystkie diody.
Dioda D1 (moje oznaczenie na rysunku) SR36 GW jest uszkodzona, czy dioda SR36 GW tak się nazywa, czy muszę szukać oznaczeń w katalogu. (rysunek 99h.jpeg)

pytanie.
2b.
Czy diodę mogę sprawdzić bez napięcia, czy musi być podłączone zasilanie.

3b.
Jak zmierzyć transformator M1216A, które wyjście, wejście.

4b.
Element oznaczony prze ze mnie na rysunku 99h.jpeg (www) to według mnie kondensator, jeżeli to kondensator to mogę go zmierzyć napięciem stałym i zmiennym

5b.
Co to za element oznaczony prze ze mnie na rysunku 99h.jpeg (ccc).
Czym ten element zmierzyć.
Czy element oznaczony prze ze mnie na rysunku (ccc) mierzy się napięciem stałym, zmiennym lub innym przyrządem, ale jakim.


Spisałem wszystkie układy scalone

1.
cFeon
032B-104HIP
12cd02F2
1917TDX
(8 nóżek)

2.
SGM89600
YTS14
1306C
(14 nóżek)

3.
B(znak)D4
PC817
SHARP
(4 nóżek)

4. (przebarwienie układu scalonego przy transformatorze M1216A) może być uszkodzony
1312
TNY176DG
OT123C
(8 nóżek)
rysunek 99i.jpg

Czy ktoś posiada schematy aplikacyjne oraz czym zmierzyć układy scalone, a żeby sprawdzić, czy ten układ scalony działa.
Czy przy mierzeniu układ scalony musi być włączony do prądu. Powiem, że dawno nie mierzyłem układów scalonych.
Czy przy mierzeniu układów scalonych, które podałem wyżej, które są wlutowane do płytki drukowanej można zmierzyć bez odlutowania.
Według tego co czytałem, to w trakcie mierzenia układ scalony powinien być odlutowany z płytki drukowanej w celu poprawnego pomiaru.
Gdy układ scalony będę przylutowany do płytki drukowanej z innymi elementami wskazania mierzonych nóżek mogą być błędne, inaczej nie prawdziwe.

dziękuje za odpowiedz

zdjęcia
www.f201506.y0.pl/99a.jpg
www.f201506.y0.pl/99b.jpg
www.f201506.y0.pl/99c.jpg
www.f201506.y0.pl/99d.jpg
www.f201506.y0.pl/99e.jpg
www.f201506.y0.pl/99f.jpeg
www.f201506.y0.pl/99g.jpeg
www.f201506.y0.pl/99h.jpeg
www.f201506.y0.pl/99i.jpg

dziękuje za odpowiedz


Ostatnio edytowany przez gcomp, Pią Maj 20, 2016 5:58 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Wto Maj 17, 2016 12:52 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1251
Przetwornicę główną po stronie pierwotnej i wtórnej transformatora M1216A (układ zasilania) masz sprawną. Szukasz w niewłaściwym miejscu. Musisz sprawdzić napięcia 2.5V, 1.8V, 1.2V, które są wytwarzane na przetwornicach DC/DC. Zbudowane one są na elementach SMD. Dwie na układach w obudowie SOT23-6, a jedna SOT23-5. Zastanawiający jest brak napięcia na kondensatorze nr 8 (220u/16V). Prawdopodobnie jedna z przetwornic nie działa. Jest uszkodzona, albo coś ją przeciąża.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Wto Maj 17, 2016 4:06 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Maj 16, 2016 9:38 pm
Postów: 12
dziękuje za odpowiedz

Ale czy te układy, które podałem wyżej ma ktoś schemat aplikacyjny.
miernik posiadam, tylko nie posiadam kabla do mierzenia elementów miniaturyzacji.

Można prosić na zdjęciu o jakieś wskazówki, gdzie może być taki przetwornik dc/dc.
Wiem, że muszę szukać w układach scalony.

Czym oraz jak sprawdzić czy pod napięciem, czy bez napięcia układ scalony, który podejrzewam uszkodzenie
4. (przebarwienie układu scalonego przy transformatorze M1216A) może być uszkodzony
1312
TNY176DG
OT123C
(8 nóżek)
nie mogę znaleźć schematu aplikacyjnego.
mam podejrzenie, że element może być uszkodzony.

Czy jak wymienię diodę
Dioda D1 (moje oznaczenie na rysunku) SR36 GW jest uszkodzona, to może będzie na kondensatorze nr. 8 napięcie.

zwykłym miernikiem zmierzę elementy miniaturyzacji.



czy od wyjścia transformator iść po ścieżkach i sprawdzać elementy miernikiem, a może być zwykły miernik.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Wto Maj 17, 2016 8:08 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Lut 11, 2016 9:23 pm
Postów: 84
Żeby pobrać aplikację układu scalonego wystarczy wpisać jego oznaczenie i obok pdf. Natomiast jak chcesz sprawdzić układ scalony to tylko w układzie jak pracuje mierzysz napięcia na jego nóżkach i porównujesz z napięciami ze schematu jak bardzo odbiegają z tym co na schemacie to wymieniasz układ.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Śro Maj 18, 2016 11:37 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1251
Daj spokój tym układom. Przecież masz je sprawne, bo masz napięcia na kondensatorach nr 3 i 7. Szukaj przyczyny braku napięcia na kondensatorze nr 8. Na tym zdjęciu http://www.f201506.y0.pl/99c.jpg są wyraźnie widoczne dwie przetwornice DC/DC. Jednym z ich elementów są cewki L18 i DL1 z nadrukiem 100. Zmierz napięcia na kondensatorach SMD: DC2, C24, C39, DC4.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Śro Maj 18, 2016 2:09 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Maj 16, 2016 9:38 pm
Postów: 12
dziękuje za zainteresowanie.


www.f201506.y0.pl/99h.jpeg

element :
DC2 ==> AC-5,7V , DC-2,98V
DC4 ==> AC-0V , DC-0V
C39 ==> AC-0V , DC-2,98V
C24 ==> AC-0V , DC-0V


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Śro Maj 18, 2016 3:59 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1251
Po co te pomiary AC? Jeszcze odnośnie wstępnych pomiarów. Na kondensatorze nr 3 (2200uF/10V) powinno być napięcie 3,3V. Zacznij od podstawienia nowego kondensatora za tego nr 3 i wtedy zmierz napięcie. Na DC4 i C24 powinno być napięcie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Śro Maj 18, 2016 4:14 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Maj 16, 2016 9:38 pm
Postów: 12
dziękuje za odpowiedz oraz za zainteresowanie.

na elementach
DL1 ==> 00,5 (oma) napięcie DC-0V
L18 ==> 00,6 (oma) napięcie DC-0V

na elementach DL1, L18 cyfry skaczą w mierniku, w momencie, gdy rusza się wtyczką pomiarową, ale i tak pokazuje 0V

Jutro będę w sklepie elektronicznym to kupię kondensator 2200uF z pozycji nr3. ponieważ takiego kondensatora w domu nie posiadam.


Ostatnio edytowany przez gcomp, Czw Maj 19, 2016 7:16 am, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Czw Maj 19, 2016 12:45 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1251
Widzę, że nie wiesz co i jak mierzyć. Brakuje ci podstaw z zakresu elektroniki. Do pomiarów oprócz woltomierza i omomierza wykorzystuje się oscyloskop, a do tego potrzebna jest wiedza.
Jeśli chodzi kondensator to ma być 2200uF, a nie 220uF. To duża róźnica.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Czw Maj 19, 2016 7:15 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Maj 16, 2016 9:38 pm
Postów: 12
Dziękuje za odpowiedź
Dużo książek z lat 80 i 90 przeczytałem z zakresu elektroniki i nadal kupuje i się uczę. Ale tak prawdziwej praktyki nigdy nie miałem żadnej firmie, jedynie coś się zepsuje to sam staram się zreperować.

Oscyloskop chce sobie kupić za 1900zł już taki porządny, ponieważ jeszcze nie posiadam oscyloskopu, a chciałbym mieć. Tylko tam gdzie pracuje nie pozwala mi to marzenie dla mnie oscyloskop kupić, może już nie długo będę posiadał oscyloskop.

Ale po różnych sytuacjach w życiu moja pamięć zawodzi, co to znaczy to co czytam nie wszystko zapamiętuje.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Czw Maj 19, 2016 10:43 am 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1251
Ja też cały czas muszę się uczyć. Zapamiętaj, że napięcia stałe mierzy się na zakresie miernika DC, a zmienne na AC. Pomiary napięć najczęściej wykonuje względem masy. Poczytaj sobie o działaniu przetwornic DC/DC step-up i step-down.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Pią Maj 20, 2016 6:03 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Maj 16, 2016 9:38 pm
Postów: 12
wymieniłem elementy, takie jak:
dioda d1 : SR360 GW
kondensator
3.- po zmierzeniu jest DC-2,9V ==> 2200uUF 10V
8.- po zmierzeniu nadal jest DC-0V ==> 220uF 16V
układ PC817

na elementach
DC4 nadal jest DC-0V
C24 nadal jest DC-0V


Mam małe pytanie do państwa.
1.
Czy ktoś wie które nóżki zmierzyć w przetwornicy napięcia w Comsat te 1050 HD bez schematu.
2.
Jakie są zastosowane przetwornice napięcia w Comsat te 1050 HD i jaki model, inaczej jaka nazwa kodowa.
2a.Przetwornica step-up
2b.Przetwornica step-down
2c.Przetwornica step-up/step-down

Jeżeli ktoś posiada schemat do Comsat te 1050 HD i mógłby udostępnić bym był wdzięczny
Dziękuje za odpowiedz.
Jakie są

www.f201506.y0.pl/99mn.jpeg
układ scalony - 2 x 1ACWC, czy ktoś posiada schemat aplikacyjny, jeżeli tak to prosiłbym o podanie linka lub udostępnienie lub podać numery nóżki do zmierzenia miernikiem.

Więc jeszcze raz proszę o pomoc.
z góry dziękuje bardzo za odpowiedz.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Sob Maj 21, 2016 12:28 pm 
Offline
Expert
Expert

Dołączenie: Wto Lut 15, 2011 1:11 am
Postów: 1251
Zostaw w spokoju ten transoptor PC817, przecież już pisałem, że główna przetwornica działa. Trudno mi ci coś doradzać, jak nie masz pojęcia jak ten sprzęt działa. Sprawdź jaka jest rezystancja na DC4 i C24.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Sob Maj 21, 2016 8:35 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Czw Lut 11, 2016 9:23 pm
Postów: 84
Rezystancję też trzeba umieć zmierzyć a miernik sam nie zmierzy. Prościej będzie oddać sprzęt do naprawy


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Tuner DVB-T Comsat te 1050 HD - brak obrazu,piszczenie
PostWysłany: Nie Maj 22, 2016 6:27 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Pon Maj 16, 2016 9:38 pm
Postów: 12
dziękuje za odpowiedz
Sam chce coś naprawić
Rezystancja
C24 - 40,3 oma
DC4 - 18,5 K oma (kiloomy)


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.017s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów