serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Pią Lut 28, 2020 1:01 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: WIATRACZEK 59V HELP!!
PostWysłany: Czw Maj 17, 2007 9:13 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
Witam!Jestem nowym użytkownikiem tego forum i moja wiedza o elektronice jest znikoma!zwracam sie do Was z pytaniem:Mianowicie jak i do czego podłączyć zasilacz,którego zdjęcia zamieszczam poniżej!Bardzo proszę o wyrozumiałość i jeśli to możliwe wklejenie jakiegoś urządzenia,które pozwoliło by pracować mu zgodnie z jego przeznaczeniem!pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc! :)
Image
Image


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Czw Maj 17, 2007 11:11 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Podstawowa sprawa to określić na jakie napięcie jest ten wentylatorek.
Jeśli to komputerowy to może być na 5V lub 12V
Można na próbę przyłączyć zasilanie z baterii aby sprawdzić przy którym napięciu będzie się kręcił.
Jak się odwrotnie połączy bieguny nic się nie stanie, będzie się kręcił w drugą stronę.
Oczywiście aby chłodził musi się kręcić we właściwym kierunku.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Maj 18, 2007 12:06 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
Dostałem taki wentylatorek od kolegi.Twierdzi że to wentylator komputerowy (w pełni sprawny) Podłączałem go do zasilacza na wszelakie sposoby lecz nie skutkowało!Wymiary jego to 120mm x 120mm wiec pod baterie chyba nie da rady...


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Maj 18, 2007 12:37 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Jeśli komputerowy to nie może być na więcej niż 12 V.
Sprawdź omomierzem czy uzwojenie nie ma przerwy.
Stopniowo zwiększaj napięcie aż do 12 V. Musi ruszyć


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 12:58 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
niestety nie mam tego przyrządu :) nawet nie wiem jak to wygląda... :P z tym stopniowym zwiększaniem napięcia robiłem tak bo mam takie urządzonko z dwoma kabelkami a na środku niego było pokrętło którym zwiększało sie napięcie ( od 0 do 12 V ) niestety nic to nie dało...proponuje nie sugerować sie że jest to wiatraczek komputerowy gdyż głowy nie dam sobie uciąć ze mówił prawdę!a jakim sposobem mam sie dostać do uzwojenia?przepraszam za takie pytania ale naprawdę jestem laik jakich mało!pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość ;)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 8:23 am 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Zamiast omomierza można zastosować baterię i żaróweczkę, wszystko łączysz w szereg. Jeśli uzwojenie nie ma przerwy to żarówka powinna choć lekko żarzyć.
Możliwe, że ktoś go podłączył na 230 V i uzwojenie się przepaliło.
A może on jest na 230V ale to bardzo mało prawdopodobne. :roll:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 11:54 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
a to 59V nic nie oznacza?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 11:47 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
???odpowie ktoś???


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 1:32 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Tam pisze V59, więc to chyba nie oznaczenie napięcia.
Próbuj stopniowo zwiekszać zasilanie do takiego przy którym ruszy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 1:44 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
w porządku ale czym mam to zrobić jak w domu posiadam tylko zasilacz 12 woltowy?co mogę kupić zęby można było zwiększać moc?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 3:52 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
są dostępne różne zasilacze i one mają zakres różnych napięć np. od 3.5V do 14V...:P

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 1:08 am 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
ą co gdyby ten wiatraczek potrzebował by więcej niż 14V??czym mogę dostarczyć mu tyle mocy?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 8:07 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
ja podałem tylko przykładowy zakres napięć dla takiego zasilacza:P ale są różne:P musisz poszukać czegoś

-http://www.elektrik.pl/emos/zasilacz/impulsowy/smp20wm/z/regulacja/napiecia-p-1122.htm

tu masz przykładowy:P tylko tu jest cena trochę wygórowana;/ ale ja widziałem podobne dużo taniej:P

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 1:06 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 8:57 pm
Postów: 11
Miejscowość: GreenLand
cena też gra duża role zaznaczam ;P


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 27, 2007 1:47 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
tak myślałem:P a może tu nie chodzi tylko o samo napięcie tylko o napięcie jakie przykładasz do tego wiatraka. Ja tez posiadam podobny wiatrak i mam zasilacz 12v to tak ledwo sie kreci i na ładowarce do noki chodzi tak samo:P więc może poszukaj jakieś zasilacza o większym natężeniu niż ten co do niego podłączałeś wcześniej ten wiatrak:P

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.027s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów