serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Nie Lut 23, 2020 12:33 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: problem:P - TDA2030A
PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 11:00 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
siemano wszystkim mam takim nie typowy problem: więc tak maiłem głosniki do kompa i postanowiłem sobie wyjąc z nich ten cały układ ze wzmacniaczem i przełozyć w odzielną skrzyneczke żeby sobie soobufer posatiwić w innym miejscu:P:D i schodzy sie zaczeły kiedy złożyłem to wszystko i teraz jak podłaczma do tej płytki od wzmacniacza zaśilanie to mi sie tak nagrzewz taka jedna część (znalazłem ze to jest chyba końcówka mocy D2030A a nie wiem czy to na bank to) i tam jest ich trzy i środkowa sie tak nagrzewa przez nie całą minute że parzy;/;/ i nie wiem co jest grane nic nie ruszałem przy tym;/ troche to zamotałem;/:P ale mam nadzieje ze mi ktoś pomoże:D piszcie prosze:P:D

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 9:47 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Są dwie możliwości:
  • masz zwarcie przewodów w stronę głośnika - spróbuj je odpiąć i zobaczyć czy się nie grzeje.
  • lub podłączyłeś odwrotnie zasilanie (+ , -) - możliwe, że od tego wzmacniacz poleciał, na szczęście jest niedrogi kosztuje parę złotych.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 10:54 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
nie to nie od głośników bo to sie robi jak podłącze samo zasilanie do tej płytki beż niczego;/ a na początku mi sie chyba nie chcący podłaczyło w miejsce głosników zasilanie bo tam były takie same kostki;/ a o jakim mówisz wzmacniaczu?? o tym całym czy tylko jakiejś cześci??

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 1:30 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
TDA2030A do wymiany, ma zwarcie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 3:43 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
tak myślałem:P dzięki bardzo;D pozdrawiam

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 11:57 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
witam ponownie wymieniłem ten wzmacniacz tylko teraz jest problem;/ bo nie mam sygnału na wyjściu na lewym kanale;/ i kurde nie wiem co jest grane;/ i jeszcze dopatrzyłem sie takie szczegółu ze na tym układzie co mi sie spalił nie pisze TDA2030A tylko D2030A i wymieniłem go na TDA2030A jest jakaś różnica pomiędzy tym a tym?? i teraz nie wiem może to przez to nie mam tego sygnału?? i jeszcze jak włączę i pochodzi to troche posłucham na tym jednym kanale to sie zaraz grzeje ten wzmacniacz;/ trochę zamotałem ale mam nadzieje ze ktoś ma jakiś pomysł..

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 8:37 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Maj 11, 2006 4:32 pm
Postów: 130
Miejscowość: Trzebnica
D2030A to skrócone oznaczenie układu TDA2030A, czyli to ten sam układ.
To jest wzmacniacz na jeden kanał, wyjście ma na PIN4.
Więc jeśli jeden kanał chodzi, a drugi nie to znaczy, że tam muszą być dwa takie wzmacniacze.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 10:17 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
tam są trzy takie :wink: a ja wymieniłem jeden z nich i nie wiem co jest grane wcześniej wszystko chodziło ładnie a teraz po wymianie nie :cry:

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 9:31 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Sob Cze 09, 2007 8:43 pm
Postów: 4
Miejscowość: Piotrków Trybunalski
wymień wszystkie nie są drogie. Musisz być na drugi raz dokładny przy podłączaniu takich rzeczy.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 11:18 am 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
Może i masz racje bo wydaje mi sie ze gdzieś jeszcze jest zwarcie bo ja pod głoszę muzykę na full be z głośników to słychać jak coś tam trzeszczy tak jak by sie dźwięk wydobywał...

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 5:01 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
kurde i dalej mam problem;/ wymieniłem te układy wszystkie TDA2030A i9 nic dalej jeden z nich sie grzeje i to tak szybko kilka sekund i jest gorący ze sie nie da dotknąć;/ i to sie dzieje jak podłacze sygnał dochodzący do tego wzmacniacza i podgłosze trochę bez podłaczonych głośników;/ czy ktoś jest w stanie mi pomóc?? czy lepiej zawieść to do zakładu naprawczego??

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 7:54 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Jest wyjście, kup zestaw montażowy na TDA 2030 i złóż bez pomyłek na 100% zadziała. Te zestawy są przeznaczone dla ludzi luźno związanych z elektroniką i jest bardzo dobry opis jak i co zrobić aby nie skopać wszystkiego. Kity występują w wersji mono i stereo. Myślę że lepiej na tym wyjdziesz niż zaniesiesz do serwisu.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 8:22 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
aha no nie wiem może i masz racje;p ale to bedzie na jeden kanal czy to samo co mam??

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Cze 18, 2007 9:52 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Możesz kupić trzy zestawy mono, lub jeden stereo i do tego jeden mono.
Zależy jak wyjdzie taniej. Szczerze powiedziawszy to jeśli by ktoś przyniósł mi takie coś do roboty, to odesłałbym go z kwitkiem, bo to zarobek żaden a kłopot wielki ( coś sobie koleś zewrze i przyleci z reklamacją ).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 19, 2007 6:37 pm 
Offline
Expert
Expert
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Lut 16, 2007 9:35 pm
Postów: 531
Miejscowość: okolice Krasnika
aha dzięki za pomoc może cos z tego wykminie:P Pozdro

_________________
[img]http://media.photobucket.com/image/stop%20wariatom%20drogowym/aferownia/stopwaria.png?t=1239629774/img]


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 8 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.024s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów