serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Nie Lut 23, 2020 12:24 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Dodatkowy problem - Goldstar GHV 1295
PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 9:48 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
W sprawie tego magnetowidu Orion cały czas proszę o pomoc w poniższym poście Pomocy2. Natomiast mam jeszcze 1 problem. Wczoraj chciałem włączyć aktualnie używany magnetowid. Jest to Goldstar GHV 1295, i po włączeniu do prądu nic się nie dzieje. Wyświetlacz ciemny, zupełnie jak przy wyłączonym. Jedyne co da się usłyszeć gdy się wsuchać to to,że pracuje transformator.


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Wto Cze 12, 2007 10:36 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lis 18, 2006 10:31 am
Postów: 87
Sprawdź czy z zasilacza wychodzą napięcia, jest tam kilka bezpieczników.
Jak magnetowid nie pracuje to lubią wysychać kondensatory elko, wtedy zasilacz może nic nie produkować.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 13, 2007 12:50 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Zdjąłem obudowę tego magnetowidu. Bezpiecznik F103 jest sprawny, natomiast F102 widze,że jest spalony. Nie wiem można włożyć dobry bezpiecznik i włączyć do sieci magnetowid?Nie wiem dlaczego jest spalonony czy jak włoże dobry to nic się nie uszkodzi?

F101 też wygląda na sprawny. Oba są takie w kolorowe paski.

Natomiast przerwany jest drucik tylko w tym F102. (cały przezroczysty).

ps. Dlaczego tamte mają takie kolorowe pierścienie namalowane?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 13, 2007 1:03 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Mauser napisał(a):
Zdjąłem obudowę tego magnetowidu. Bezpiecznik F103 jest sprawny, natomiast F102 widze,że jest spalony. Nie wiem można włożyć dobry bezpiecznik i włączyć do sieci magnetowid?Nie wiem dlaczego jest spalonony czy jak włoże dobry to nic się nie uszkodzi?

F101 też wygląda na sprawny. Oba są takie w kolorowe paski.

Natomiast przerwany jest drucik tylko w tym F102. (cały przezroczysty).

ps. Dlaczego tamte mają takie kolorowe pierścienie namalowane?


acha bo zapomniałem. Mam 1 dobry bezpiecznik, ale jest 1.5A a ten w magnetowidzie ma 2A. Czy to nie przeszkadza i może być ewentualnie taki czy trzeba identyczny?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 13, 2007 10:39 pm 
Offline
Member
Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lis 18, 2006 10:31 am
Postów: 87
Kolorowe paski to kod barwny po którym można odczytać wartość bezpiecznika. Zwykle jest to też napisane przy gniazdach od bezpieczników.
Bezpiecznik powinien być tej samej wartości lub tylko nieznacznie się różnić. Jak będzie za mały to może się przepalać baz powodu, a za duży nie zadziała jak będzie uszkodzenie i popsuje się coś innego.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Cze 13, 2007 10:50 pm 
Offline
Site Admin
Site Admin
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 10, 2006 4:40 pm
Postów: 37
Miejscowość: Wrocław
Proszę kontynuować temat w jednym wątku nie tworzyć nowych.
Temat przeniesiony z osobnego wątku.:
Mauser napisał(a):
Wymieniłem spalony bezpiecznik w tym magnetowidzie Goldstar GHV 1295
ale nadal ciemny jest wyświetlacz. Sprawdzałem napięcia i na niektórych kondensatorach nic nie wykazuje. Są to: C102; C108; C107.

Natomiast na ceramicznych to pokazują się cyfry, które maleją aż mam 000 na wyświetlaczu.

To dlatego, że elektrolityczne są uszkodzone czy o co w tym biega? Bo tylko na tych 3 elektrolitach nie ma napięć a tak są na pozostałych.
Natomiast na płycie głównej nigdzie nie ma napięcia. I co teraz?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 14, 2007 7:58 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Maj 11, 2006 4:32 pm
Postów: 130
Miejscowość: Trzebnica
Pomiary maja tylko wtedy sens jak się wie jakie powinny być tam napięcia. Do tego potrzebny jest schemat lub można poszukać opisu na płytce drukowanej, czasami są podane napięcia na wtykach.
Jeśli brak jest wymaganego napięcia to coś po drodze ma przerwę, a jeśli jest zaniżone to kondensator elektrolityczny mógł utracić swoją pojemność lub jest zwarcie.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 14, 2007 9:51 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
A czy całkowity brak napięcia na 3 kondensatorach tylko może być spowodowany przerwą po drodze? Czy np. uszkodzonymi tymi kondensatorami. Nie ma napięcia między innymi na 36V/4700uF jest to w układzie C102, natomiast na tym największym jest. za na następnych jest, dopiero nie ma na tych na końcu (jak jest podłączenie z płytą główną). Przed tym C102 i C101 nie ma żadnych. Są tylko diody. (działają).


Co może być tego przyczyną. Czy mogły powysychać? bo chyba ze 2 lata był magnetowid nie włączany. W szafie stał. :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 14, 2007 2:18 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Widzę że twoja wiedza z zakresu elektroniki jest w powijakach. Poszukaj schematu, inaczej do niczego nie dojdziesz. Napięć może nie być również z przyczyny, że coś ich nie załącza, ewentualnie może być jakiś stabilizator szeregowy. Jeśli jest elektrolit to nie oznacza że musi być tylko mostek prostowniczy i bezpiecznik.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Cze 14, 2007 8:15 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Pytam bo widze,że kondensator C102 jest nadżarty elektrolitem (na nim też między innymi nie ma napięcia).


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.047s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów