serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Czw Maj 28, 2020 12:32 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: rozmyty(nieostry)obraz w TV LG-RE28FZ10PX
PostWysłany: Śro Gru 12, 2007 12:01 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Witam, w związku z tym, że pierwszy raz na forum pozdrawiam.
Sprawa dotyczy OT LG RE-28FZ10PX, a mianowicie usterka pojawiła się po tym jak coś zaczęło strzelać po tylnej stronie tv, okazało się, że wali w iskrowniku potem to się nasiliło i rozmył się obraz, sprawdziłem trafopowielacz kręcąc focusem 1 i 2 oraz screenem wszystkie potencjometry reagowały, obraz zmieniał się podlutowałem odnowa nóżki trafopowielacza, ale to nie pomogło, gdzie szukać usterki. Proszę o pomoc.


pozdrawiam


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Śro Gru 12, 2007 9:08 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Trzeba zacząć od wymiany podstawki kineskopu, iskrownik oddzielny czy zintegrowany z podstawką?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 13, 2007 1:50 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Witam, iskrownik przylutowany na płytce drukowanej gdzie jest podstawka.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 13, 2007 7:48 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Takie coś>http://www.cybor-tech.com.pl/grupa3.php?tree=306


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Gru 13, 2007 8:29 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
czyli kupno i wymiana, a jak to nie pomoże to trafopowielacz zwalony ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 8:42 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Witam, rozebrałem wczoraj podstawkę kineskopu i jest czysta bez jakich kolwiek oznak korozji i nieprawidłowości, dostrzegłem ,że są tam dwa elementy jakby diody lub opornik z kodem kreskowym co to za elementy może z nimi coś nie tak, a tak pozatym to może tak dziwnie się zachowywać uszkodzone trafo, że raz działa poprawnie, a raz nie ?


pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Gru 14, 2007 2:20 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Maj 17, 2006 10:30 pm
Postów: 253
Miejscowość: Jawor
Sprawdź jak reaguje na regulację ostrości, czy przy zwiększaniu przeskakują iskierki.
Pozostał jeszcze trafopowielacz i kineskop.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 8:49 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Witam, wymieniłem trafo i działa prawidłowo(działał:cry:), pewnego pięknego dnia, kiedyś sam się wyłączył, ale dało się tv uruchomić, wczoraj nagle się sam wyłączył i nie można go uruchomić, po wciśnięciu na pilocie power dioda led przygasa słychać pyknięcie przekażnika i powinien pojawić się obraz, ale po chwili przechodzi tv w stan przed włączeniem dioda pali się jasniej. Słychać jak transformator prubkuje. Czy to wina zasilacza, jest tam taki układ na radiatorze i jest on bardzo gorący. Proszę o pomoc, bo już mnie krew zalewa z tym tv.


pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Gru 17, 2007 8:31 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Takie pykanie to właśnie zwarty trafopowielacz lub tranzystor BU508 (lub podobny)
Jeśli dałeś chiński zamiennik to one padają w krótkim czasie.

Możliwe też, że jest inna przyczyna która uszkadza wysokie napięcie:
zimne luty lub za duże napięcie z zasilacza lub uszkodzony kondensator w kolektorze BU508 itd.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 9:33 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Witam, ponawiam temacik dotycz tego TV na ekranie występuje zniekształcenie poduszkowe, i tu moje pytanie czy może mi ktoś podać ustawienia wartości dla service 2 dotyczące ustawienia geometri obrazu, a robi się to tak, trzymamy przycisk OK na pilocie od TV i OK na panelu przednim TV równocześnie oczywiście po 2 sekundach wyskoczy nam service 1 i potem naciskamy żółty przycisk SWAP na pilocie i przeskoczy nam na service 2 i tu prośba opodanie tych 19 wartości.



pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 07, 2008 9:31 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Jeśli jest problem z geometrią to trzeba znaleźć uszkodzone elementy. Regulacja w trybie serwisowym raczej nie pomoże, a można tylko dodatkowo rozstroić.
W geometrii uszkodzeniu ulegają kondensatory np. 220n/400v i rezystor 10kom


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Sty 08, 2008 8:56 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Znalazłem na elektrodzie dosyć stary post z którego wynika, że po wymianie trafa obraz się zniekształca i trzeba właśnie skorygować go z menu serwisowego i chciałem porównać parametry z innym TV z menu servisowego service 2 dotyczącego geometri .



Pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Sty 09, 2008 7:39 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Maj 11, 2006 4:32 pm
Postów: 130
Miejscowość: Trzebnica
Nawet jak ktoś porówna ustawienia w innym telewizorze to wcale nie muszą być tu takie same.
Jeśli są niewielkie zniekształcenia geometrii to spróbuj zmieniać doświadczalnie obserwując zmiany na obrazie kontrolnym. Zawsze zapisuj wartość parametru przed regulacją, aby można było wrócić jak sie namiesza.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Sty 10, 2008 8:29 am 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Witam, sprawa się skomplikowała po wymianie trafa wysokiego jego geometria się rozjechała, próbowałem ustawiać, ale porażka i chciałem według fabrycznych ustawień innego tv, może jakoś dojde bo ustawiam np.na obrazie kontrolnym niby ok, ale jak przełączę na program TV to okazuje się, że i tak jest źle, więc proszę o podanie tych ustawień service 2 na @


ciapus4@tlen.pl

pozdro


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 2:09 pm 
Offline
New Member
New Member

Dołączenie: Śro Gru 12, 2007 11:43 am
Postów: 9
Miejscowość: Łódź-Bałuty
Witam, czy naprawdę nikt nie ma tego TV lub dojścia do takiego i może podać te ustawienia, sprawa pilna :roll:


pozdrawiam


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.093s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów