Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Pon Maj 29, 2017 11:30 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Magnetowid SONY
PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 12:32 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Panowie mam kłopot! Posiadam magnetowid Sony SLV - E580, i gdy włącze sobie jakiś film na kasecie, to obraz ładny jest, ale dźwięk zamiast z kasety jest z telewizora! I tak mogę sobie oglądać np. Terminatora a słuchać wiadomości z tvp1.
:( Co mu się stało?


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 10:06 pm 
Offline
Tech Support
Tech Support

Dołączenie: Nie Lip 30, 2006 10:50 pm
Postów: 394
Na początku musisz ustalić czy winny jest: telewizor czy magnetowid czy kabel.
Podłącz inne urządzenie przez ten kabel do telewizora.
Wypróbuj połączenia na innych gniazdach, jeśli są.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pią Maj 25, 2007 10:40 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Benek napisał(a):
Na początku musisz ustalić czy winny jest: telewizor czy magnetowid czy kabel.
Podłącz inne urządzenie przez ten kabel do telewizora.
Wypróbuj połączenia na innych gniazdach, jeśli są.


Podpiołem DVD pod telewizor i działa bardzo ładnie. Podpiołem tym samym przewodem Euro co magnetowid. Natomiast magnetowid podpiołem pod inny telewizor na tym samym kablu i na innym i jest to samo. Film leci, a dźwięk z kanałów telewizyjnych jest, czyli magnetowid.

I co zrobić aby znaleźć przyczynę tej usterki?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 1:38 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Spróbuj jeszcze z wyjście antenowego RF. W telewizorze trzeba poszukać kanał na który zaprogramowany jest modulator.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 5:59 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Yasiu napisał(a):
Spróbuj jeszcze z wyjście antenowego RF. W telewizorze trzeba poszukać kanał na który zaprogramowany jest modulator.


Starałem się wyszukać tego kanału na którym jest zaprogramowany modulator, znalazł ale też jest ten sam problem. Z resztą w ten sposób nigdy nie był podłączany, tylko przez Euro i działał, ponieważ antene mam podpiętą do magnetowidu, gniazdo antenowo w telewizorze spięte kablem i jescze Euro. Od 10 lat blisko tak jest podłączony i zawsze wszystko działało. I co teraz zrobić?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 26, 2007 8:41 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Mauser napisał(a):
Yasiu napisał(a):
Spróbuj jeszcze z wyjście antenowego RF. W telewizorze trzeba poszukać kanał na który zaprogramowany jest modulator.


Starałem się wyszukać tego kanału na którym jest zaprogramowany modulator, znalazł ale też jest ten sam problem. Z resztą w ten sposób nigdy nie był podłączany, tylko przez Euro i działał, ponieważ antene mam podpiętą do magnetowidu, gniazdo antenowo w telewizorze spięte kablem i jescze Euro. Od 10 lat blisko tak jest podłączony i zawsze wszystko działało. I co teraz zrobić?


A czy takie objawy w magnetowidzie mogą być spowodowane uszkodzonym modulatorem czy raczej to coś innego? Mam nadzieje, że z waszą pomocą uda się usunąć tą usterkę, bo przydaje mi się ten sprzęt mimo nagrywarki DVD.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 28, 2007 9:46 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Mauser napisał(a):
Mauser napisał(a):
Yasiu napisał(a):
Spróbuj jeszcze z wyjście antenowego RF. W telewizorze trzeba poszukać kanał na który zaprogramowany jest modulator.


Starałem się wyszukać tego kanału na którym jest zaprogramowany modulator, znalazł ale też jest ten sam problem. Z resztą w ten sposób nigdy nie był podłączany, tylko przez Euro i działał, ponieważ antene mam podpiętą do magnetowidu, gniazdo antenowo w telewizorze spięte kablem i jescze Euro. Od 10 lat blisko tak jest podłączony i zawsze wszystko działało. I co teraz zrobić?


A czy takie objawy w magnetowidzie mogą być spowodowane uszkodzonym modulatorem czy raczej to coś innego? Mam nadzieje, że z waszą pomocą uda się usunąć tą usterkę, bo przydaje mi się ten sprzęt mimo nagrywarki DVD.


Magnetowid jest już sprawny. Wreszcie można słyszeć to, co się ogląda. Okazało się, że uszkodzony był jeden z rezonatorów ceramicznych. Po wymianie elementu wszystko jest okay.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.014s | 11 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów