Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Wto Sie 22, 2017 1:33 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: amplituner unitra zrk 9100
PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 2:04 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Paź 02, 2007 1:57 pm
Postów: 14
posiadam unitra zrk 9100, moj problem polega na tym ze jak podlacze glosnik pod lewy kanal to slychac "tak zwane buczenie" (w prawym kanale jest ok) co moze byc przyczyna? pozdro


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 2:59 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Uszkodzona końcówka mocy w lewym kanale.
Najprościej sprawdzić przez porównanie napięć między lewym i prawym kanałem


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Paź 02, 2007 8:27 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Ten wzmacniacz bardzo przyjemnie sie naprawia, odkręcasz tylko cztery śruby z tyłu, wypinasz kilka wtyczek i cały blok wychodzi Ci z urządzenia i masz dostęp do wszystkiego. Link do schematu Ci wysłałem, może to naprawisz wielkiej filozofii w tym nie ma. Jeśli jesteś gotowy tj. masz miernik, umiesz mierzyć napięcia, sprawdzać elementy elektroniczne i masz lutownicę to możemy zacząć. Jeśli czujesz się na siłach to napisz spróbuje Ci pomóc.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Paź 03, 2007 12:29 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Paź 02, 2007 1:57 pm
Postów: 14
ok, sciagnalem obodowe, korpus jest wymontowany tylko nie wiem ktora koncowke mkocy wymienic bo ich jest 4, jak to sprawdzic?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Paź 03, 2007 3:17 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Te cztery na radiatorze to tranzystory mocy, po dwa dla kanału, trzeba było na razie nie wymontowywać. Zmierzyć należy napięcie na wyjściu wzmacniacza prawdopodobnie jest stałe, zmierz jego wartość ten kanał będzie uszkodzony na którego wyjściu jest stałe napięcie, nie wpinaj głośników bo uszkodzisz je. Napisz który to kanał

Z postu powyżej wynika że lewy więc sprawdź na razie wzrokowo czy nie ma popalonych elementów, szczególnie oporników jeśli coś znajdziesz to napisz.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Paź 03, 2007 7:35 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Co należy sprawdzić w takim przypadku:
D101
T 103, 107, 108, 109. 110
R 119, 120
Jeśli jest cokolwiek podejrzane trzeba wymienić.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Śro Paź 03, 2007 9:18 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Paź 02, 2007 1:57 pm
Postów: 14
widac nadpalone oporniki- zeszla z nich farba i sa lekko ciemne, jest R113 i r124


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Paź 04, 2007 9:36 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Wymień R113 ( 220om ) R124 sobie odpuść na razie, sprawdź też tranzystory które podałem. Co jest zepsute lub podejrzane wymieniaj oszczędzi to niespodzianek.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Paź 04, 2007 5:12 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Paź 02, 2007 1:57 pm
Postów: 14
ma to znaczenie ktorymi koncami przylutuje rezystor?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Czw Paź 04, 2007 7:24 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Rezystory nie mają biegunowości, nie ma znaczenia jak go wlutujesz.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 3:24 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Wto Paź 02, 2007 1:57 pm
Postów: 14
wymienilem tranzystory mocy, rezystor 220 ohm i tranzystory 5w 4,7 ohm poniewaz byly podejrzane no ale po wlaczeniu wzmacniacza pala sie te tranzystory (5w 4,7 ohm) na lewym kanale, co moze byc przyczyna?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Paź 08, 2007 8:33 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Po pierwsze to nie tranzystory tylko rezystory, a wartość nie 4,7om, tylko 0,47om (mowa o R119,120). Sprawdź czy nie zrobiłeś zwarcia do radiatora tranzystorów T109 i 110. Jest pod nimi podkładka. Sprawdź też czy nie pomyliłeś wyprowadzeń tranzystorów, oraz czy nie pozamieniałeś ich między sobą to są różne tranzystory. Do sprawdzenia jak na początku wszystkie tranzystory w lewym kanale, to najskuteczniejszy sposób naprawy.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.012s | 9 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów