serwis elektroniki  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektronik i użytkowników sprzętu Audio Video
Obecny czas: Pią Sie 07, 2020 2:59 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jak popsuć telweizor nie niszcząc go
PostWysłany: Pią Maj 18, 2007 4:43 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 4:20 pm
Postów: 12
Zależy mi na lekkim uszkodzeniu telewizora, telewizor jest już stary, ma około 10 lat i nie wiedzieć czemu bardzo dobrze działa. :D Chciałbym naciąć może jakiś kabelek, co jednoznacznie wskazało by na zużycie się już bardzo starego kineskopu. Jednak chciałbym by po pewnym czasie(połączeniu tych 2 kabli) telewizor nadal był sprawny. Jeżeli jest to potrzebne zamieszczę wnętrze tego telewizora.

Proszę o nie pisanie wiadomości w stylu: połoz magnes obok telewizora lub walnij go młotkiem.


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu:
PostWysłany: Sob Maj 19, 2007 9:35 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 4:20 pm
Postów: 12
Halo


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 11:05 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Na tym forum zajmujemy się naprawą, a nie psuciem sprzętu. Nasza pomoc w tym wypadku jest zbędna. :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 2:51 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 4:20 pm
Postów: 12
To tylko pokazuje jak mało wiecie o Telewizorach, Gdyż nie potraficie zrobić drobnej usterki ;P. NI chyba , ze jest ktoś tak genialny i mądry że im pomoże :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Jak popsuć telweizor nie niszcząc go
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 4:11 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Coz sa rozne sposoby, mozesz np od strony druku zewrzec czyms metalowym wyprowadzenia np tranzystora, lub tyrystora, ale takie zwarcie moze doprowadzic do tego iz naprawa wcale nie okaze sie prosta.
Powiedz jaki chcesz miec efekt tej usterki?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Nie Maj 20, 2007 8:34 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 4:20 pm
Postów: 12
Może jakieś Paski na obrazie, latający obraz, coś co by automatycznie kierowało winę na kineskop, iż jest popsuty.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 10:08 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Pietro napisał(a):
Może jakieś Paski na obrazie, latający obraz, coś co by automatycznie kierowało winę na kineskop, iż jest popsuty.



Paski na obrazie, skaczacy ekran - wystarczy jak wlaczysz telewizor, i podczas jego pracy przekrecaj pokretlo trafopowielacza az zniknie obraz, pojawia sie skaczace pasy.

Ewentualnie wrazie czego potek znow przekrecaj z powrotem az powroci obraz (jezeli bedziesz chcial aby znow dzialal telewizor).


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 4:26 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 4:20 pm
Postów: 12
Zamieszczam kilka zdjęć Mjego telewizora, bo nie mam pojęcia gdzie jest to pokrętło

Image
Image
Image
Image
Image


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 6:34 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Lis 16, 2006 8:39 pm
Postów: 103
Pokrętło o którym pisze Mauser to siatka druga, znajduje się na trafopowielaczu, dolne pokrętło.
Trafopowielacz, to ten z grubymi kablami do kineskopu, widać go na 2 zdjęciu.
Jak telewizor będzie długo chodził przy takim ustawieniu to kineskop się szybko zużyje.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 7:06 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Pietro napisał(a):
Zamieszczam kilka zdjęć Mjego telewizora, bo nie mam pojęcia gdzie jest to pokrętło

Image
Image
Image
Image
Image



Pietro, udalo ci sie uzyskac zamierzony efekt? Tylko tak jak ostrzega Yasiu jesli bedzie telewizor chodzil dlugo na takich ustawieniach, to naprawde mozna uszkodzic kineskop po pewnym czasie. Mozesz tez np. odlaczyc kineskop :lol: lub odlaczyc plytke kineskopu. Napewno wtedy zadnego programu nie obejrzysz. :lol:


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 7:43 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Czw Kwi 26, 2007 9:14 pm
Postów: 195
Miejscowość: świętokrzyskie
Pogratulować "wiedzy" kolegom.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Pon Maj 21, 2007 8:59 pm 
Offline
Junior Member
Junior Member

Dołączenie: Czw Maj 17, 2007 4:20 pm
Postów: 12
Domyślam się, że jest to R10 :) TAK?? =>PATRZ SIATKA :)


Góra
 Profil  
 
 Temat postu:
PostWysłany: Wto Maj 22, 2007 9:38 am 
Offline
Senior Member
Senior Member

Dołączenie: Pią Maj 11, 2007 4:54 pm
Postów: 147
Miejscowość: Kielce
Pietro napisał(a):
Domyślam się, że jest to R10 :) TAK?? =>PATRZ SIATKA :)


Tak, to jest R10.


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 7 gości

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron
Powered by phpBB © 2000 - 2018 phpBB Group
[ Time : 0.049s | 13 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów