Witam,
dostałem takie zadanie, aby zwymiarować płytkę PCB, a także dobrać tolerancje do tych wymiarów. Płytka jest bardzo prosta bo nawet nie posiada żadnych elementów elektronicznych. Określenie i odpowiednie ułożenie wymiarów to nie problem, ale dobranie tolerancji do tych wymiarów już tak. Płytka posiada tylko cztery ścieżki łączące cztery otwory przelotowe (w których mocowane są goldpiny) z dwoma polami kontaktowymi (ścieżki i pola kontaktowe są frezowane, a grubość miedzi wynosi 35 um oraz laminatu 1 mm). Chodzi o to, że nigdy nie miałem do czynienia z wymiarowaniem i tolerowaniem "elementów elektronicznych". Szukałem jakiejś normalnej normy w internecie i znalazłem tylko IPC_2221A, poradnik Pana Davida L. Jones'a i jakieś standardy w internecie na stronie producentów, które tak na prawdę nie wiadomo za bardzo czego dotyczą
Niestety, okazało się że zrobiłem to nie do końca prawidłowo. Nigdy nie wymiarowałem elementów elektronicznych i dlatego mam pytanie czy istnieje jakaś norma (dostępna w internecie) lub książka, która pozwoli mi poprawnie dobrać owe tolerancje?
Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość