Telewizory LCD i plazmowe - nowe technologie w elektronice.  
 
 

Elektronika

Forum dyskusyjne dla elektroników i użytkowników sprzętu audio-video
Obecny czas: Śro Lis 22, 2017 7:34 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Śro Maj 08, 2013 10:39 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Maj 08, 2013 10:31 pm
Postów: 36
Witam zakupilem ostatnio LG LHS-36SE5A Easy Home Theater Active Subwoofer nie mam do tego zestawu amplitunera,z tylu sobwoofera jest tylko to wejscie na kabel systemowy http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a4de48a849b04cf2.html
CZy za pomoca tej przejsciowki da sie podlaczyc ten sobwoofer bezposrednio pod komputer przez aux lub pod jakies dvd pod wejscie s video Czy bedzie wogole przesylany dzwiek przez zlacze s-video?? http://allegro.pl/af56-kabel-s-video-9pin-to-3rca-i-s-video-4pin-i3158632806.html
zlacze z tylu sobwoofera jest 9 pinowe a w dvd mam 4 pinowe ktore podobno sluzy tylko do przesylania obrazu czy wiec ta przejsciowka z 9 pinow na 4 pomoze??
Czy sa jakies inne przejsciowki aby obejsc ten kabel systemowy albo czy jest mozliwosc np przerobienia tego na aux lub inne wyjscie audio??


Góra
 Profil  
 

elektronika



 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Pią Maj 10, 2013 4:50 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
wszystko da rade , ten subwofer to 5 kanałowy wzmacniac mcz , i chcac uzyskac sygnaly na wszystkich 5 kanalach musi byc dostarczony sygnal do tych pinow we wtyku .

jesli chcesz podlaczyc ten wzmacniacz pod pc to musisz albo zakupic wspomniany wtyk -przejscie , albo sam wpiac sie pod te gniazdo wejscia jakims przewodem zakonczonym wtyczka - wtykami pod karte dzwiekowa .niektore karty dzwiekowe maja juz dolozony owy kabel .

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Ostatnio edytowany przez waldek, Nie Maj 12, 2013 4:58 pm, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Sob Maj 11, 2013 2:47 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Maj 08, 2013 10:31 pm
Postów: 36
Czyli bezproblemu da sie podpiac ten sobwoofer pod pc przez aux ?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Nie Maj 12, 2013 4:56 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
lg30 napisał(a):
Czyli bezproblemu da sie podpiac ten sobwoofer pod pc przez aux ?
tak z tym ze musisz miec tam wejscia w karcie dzwiekowej stosujac kabel z wtykiem 9 pin do wzmacniacza i wtyki do dzwieku , jak pisalem wczesnej na karte zintegrowana , z wyjsciem (zielone gniazdo ) idzie tez podlaczyc z tym ze wymaga to juz troche dlubania , zakup samej wtyczki i wydzielenia z niej przewodow pod jedna wtyczke dla obu kanalow . sprawdzisz to po podlaczeniu sprzetu i dotykaniu poszczegolnych pinow( srobokretem ) -gorace czyli wejscia beda oddawac znaki wyraznego buczenia w glosniki ..

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Nie Maj 12, 2013 5:02 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Maj 08, 2013 10:31 pm
Postów: 36
Czyli z ta przejsciowka normalnie to podepnę http://allegro.pl/af56-kabel-s-video-9pin-to-3rca-i-s-video-4pin-i3232955554.html czy ja musze przerabiac?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 10:42 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
lg30 napisał(a):
Czyli z ta przejsciowka normalnie to podepnę http://allegro.pl/af56-kabel-s-video-9pin-to-3rca-i-s-video-4pin-i3232955554.html czy ja musze przerabiac?

tak , z tym ze musisz jeszcze nabyc przewody miedzy te przejscie a karte

http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/28/88/10/54/2888105410

a dla karty zintegrowanej taki adapter

http://img25.imageshack.us/img25/3197/jackyu4.jpg

a nie lepiej odrazu zakupic wtyczke 9 pin z 8-9 m kabla czincze i wykonac samemu ?

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Ostatnio edytowany przez waldek, Pon Maj 13, 2013 11:09 am, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 11:04 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
zrobic cos takiego a koszt jest o 1/2 mniejszy nizeli zabawa w przejscia kabelki , jedynie to do zintegrowanej potrzeba adaptera choc i to idzie w tym kablu zrobic lutujac w kabel wtyk stereo , podobny do sluchawkowych

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Ostatnio edytowany przez waldek, Pon Maj 13, 2013 11:13 am, edytowano w sumie 1 raz

Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 11:12 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
waldek napisał(a):
zrobic cos takiego a koszt jest o 1/2 mniejszy nizeli zabawa w przejscia kabelki , jedynie to do zintegrowanej potrzeba adaptera choc i to idzie w tym kablu zrobic lutujac w kabel wtyk stereo , podobny do sluchawkow



http://www.mp3car.com/attachments/lcd-display/6985d1101109212-help-9-pin-connector-lcdpinouts.jpg

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 3:16 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Maj 08, 2013 10:31 pm
Postów: 36
Sorry ale sie w tym gubię chodzi mi o to by jak najprosciej to podpiac pod ta zintegrowana karte dzwiekowa,mam kabel aux.Jak bys mogl mi zrobic instrukcje krokk po kroku w miare mozliwosci zrozumiale bo jestem w tym troche zielony.Najlepiej by bylo jak by nie bylo dlubania z tymi kablami,tylko poprostu przejsciowka.



Dzieki wogole za pomoc.


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 3:35 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Maj 08, 2013 10:31 pm
Postów: 36
Jesli bym to chcial podpiac za pomoca tej przejsciowki jak bym mial to podpiac skoro na tej przejciowce sa 3 wejscia aiudio Prawy Czerwony Środek Zielony Lewy surround Niebieski czy da sie to tak podpiac zeby dzwiek byl bez zniekształceń czy wogole trzeba rozwalac kable i wydzielac poszczegolne kabelki i lutowac do wtyku od sluchawek np?


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Wto Maj 14, 2013 11:49 am 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
lg30 napisał(a):
Jesli bym to chcial podpiac za pomoca tej przejsciowki jak bym mial to podpiac skoro na tej przejciowce sa 3 wejscia aiudio Prawy Czerwony Środek Zielony Lewy surround Niebieski czy da sie to tak podpiac zeby dzwiek byl bez zniekształceń czy wogole trzeba rozwalac kable i wydzielac poszczegolne kabelki i lutowac do wtyku od sluchawek np?

nic nietniesz , dokupujesz kabel

http://obrazki.elektroda.pl/1972669700_1291662390.jpg
i gra
jak masz takie 3 wejscie w karcie zintegrowanej to niema problemu
http://www.budowakomputera.ovh.org/obrazy/karta_dzwiekowa.jpg

ladujesz 3 kable i ustawiasz w programie ilosc glosnikow

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Śro Maj 15, 2013 9:44 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Maj 08, 2013 10:31 pm
Postów: 36
Zamowiles juz ta przejsciowke ale w miedzy czasie zacząłem się bawić z przejciowka do karty graficzne s video probowalem przez nia podpiac tylko ze ona ma wejscie meskie i zciaglem ta metalowa otoczke powyginalem piny wsadzilem ale nie dalo zadnych znakow zycia.Zastanawiam sie jak bedzie z głośnością w tym sobwoooferze jak nie ma zadnego potencjonometra czy bedzie trzeba ustawiac głośność na karcie . Taka przejsciowka tylko zamiast zoltego i bialego jest niebieski i zielony http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjaBHjsWeKpZ8dX9AnQQBVKYMy8039iNMwBUwo9Igq7mkhM36W


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Śro Maj 15, 2013 11:12 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
lg30 napisał(a):
Zamowiles juz ta przejsciowke ale w miedzy czasie zacząłem się bawić z przejciowka do karty graficzne s video probowalem przez nia podpiac tylko ze ona ma wejscie meskie i zciaglem ta metalowa otoczke powyginalem piny wsadzilem ale nie dalo zadnych znakow zycia.Zastanawiam sie jak bedzie z głośnością w tym sobwoooferze jak nie ma zadnego potencjonometra czy bedzie trzeba ustawiac głośność na karcie . Taka przejsciowka tylko zamiast zoltego i bialego jest niebieski i zielony http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjaBHjsWeKpZ8dX9AnQQBVKYMy8039iNMwBUwo9Igq7mkhM36W

A KARTA GRAFICZNA MA TAKI KABLEK PODPIETY POD PLYTE ( OSOBNY audio ) BY SYGNAL AUDIO WYCHODZIL OD GRAFIKI ,NIE WSZYSTKIE KARTY OBSLUGUJA TO.TU JEST TEN WATEK http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1711557.html

Pozatym pisalem wczesniej abys sprawdzil wejscia w subwoferze czy masz tam aktywny wzmacniacz mcz , pozatym karta dzwiekowa ma mozliwosc zwiekszania czy obnizania sily glosu . ja np podpinam pod nia gitare elektryczna w miejsce mikrofonu i dziala , podpinalem sama koncowke mocy (bez reg sily glosu )pod wyjscie karty (gniazdo pod glosniki ) i tez fajnie gralo .wiec poco kombinowac masz kable i jazda

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Śro Maj 15, 2013 11:43 pm 
Offline
Senior Member
Senior Member
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Sty 04, 2013 4:08 am
Postów: 121
http://cdn.head-fi.org/e/e3/e3879ce8_lg2.jpg

TAK WYGLADAJA BEBECHY TWOJEGO SPRZETU , gdzie widac plyte glowna ze wzmacniaczem mcz i plyta zasilacza . brakujaca czesc to rekoder w ktorym znajduje sie dysk twardy i nagrywarka wraz z czescia elektroniki i wyboru funkcji .

niestety niemoglem znalezc schematu ,

_________________
Życie było by proste gdyby wróciły lampy elektronowe


Góra
 Profil  
 
 Temat postu: Re: Problem z sobwooferem
PostWysłany: Pią Maj 24, 2013 5:06 pm 
Offline
Member
Member

Dołączenie: Śro Maj 08, 2013 10:31 pm
Postów: 36
przyszla mi ta przejsciowka ale koniec byl znowu tak zabudowany jak w poprzedniej do karty,rozwalilem ta otoczke i wsadzile w to wejscie ale nie ma dzwieku.jest lekka zmiana bo slychac pewne syczenie,po podpieciu kabla aux i dotykaniu koncowki tez jest zmiana niasilenia tego jak by syczenia.Dzwiek ten dochodzi dokladnie z tych bebechow a nie z glosnika doklaadnie z tego zaznaczonego kreska https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/922814_376871932429232_1679930960_n.jpg


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Polecamy - Porady prawne: Adwokat Warszawa


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum

Szukaj:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
[ Time : 0.014s | 15 Queries | GZIP : Off ]


Naprawa telewizorów